Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arnaut: Odluka Ustavnog suda BiH je očekivana

damir-arnaut

Odluka Ustavnog suda BiH je prije svega u proceduralnom smislu bila potpuno očekivana, uzimajuću u obzir da Narodna skupština RS-a nije ponudila bilo kakve nove dokaze, što je osnovni uslov za preispitivanje odluka Ustavnog suda – kazao je Feni potpredsjednik SBB-a BiH Damir Arnaut, komentirajući današnje odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na 9. januar i najavljeni referendum u Republici Srpskoj.

On je naglasio kako je “možda najbolje da svi odluku posmatraju u tom proceduralnom smislu”.

– Odluku svi trebaju da posmatraju sa čisto pravnog stanovišta, hladne glave, i zaista je bitno da niko ne reagira na način koji bi ugrozio stabilnost BiH, kao ni evropski put BiH. Naša zemlja je ušla u jednu stabilnu fazu. Osjeti se ekonomski napredak i jako je bitno da se to nastavi – kazao je Arnaut.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015. godine, te ga je stoga odbio.

Taj sud je usvojio i privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a.