BiH

Zastupnik u Parlamentu BiH

Arnaut: Vijeće ministara BiH da osigura izučavanje nacionalne grupe predmeta

10/09/2020

Zastupnik Damir Arnaut podsjeća da je BiH preuzela brojne međunarodne obaveze, te da diskriminatorne prakse od strane entitetskih i kantonalnih organa dovode do međunarodne odgovornosti Bosne i Hercegovine kao države

Klub zastupnika Naša stranka – Nezavisni blok u Parlamentu BiH uputio je inicijativu kojom se Vijeću ministara BiH nalaže da osigura izučavanje nacionalne grupe predmeta svakom djetetu koje to želi, upisivanje naziva jezika u školske dokumente u skladu sa zvaničnim nazivima navedenim u Daytonskom sporazumu te ukidanje svih drugih oblika diskriminacije u školama u Bosni i Hercegovini.

Zastupnik Damir Arnaut podsjeća da je BiH preuzela brojne međunarodne obaveze, te da diskriminatorne prakse od strane entitetskih i kantonalnih organa dovode do međunarodne odgovornosti Bosne i Hercegovine kao države.

Podsjeća da učenici srpske nacionalnosti u Glamoču ne mogu pohađati nacionalnu grupu predmeta i nastavu na srpskom jeziku, dok bošnjačka djeca u Kotor Varoši još uvijek čekaju izvršenje sudskih presuda da im se omogući nastava na bosanskom jeziku. Hrvatski jezik je također često zapostavljen, a u nekim sredinama se upisuju nazivi jezika suprotni nazivima navedenim u Daytonskom sporazumu.

– Zbog toga je neophodno, ovo pitanje otvoriti na državnom nivou i institirati da Vijeće ministara BiH preuzme aktivnu ulogu prema entitetima i kantonima – u čijoj je nadležnosti obrazovanje – s ciljem sistemskog rješenja ovog problema – istakao je Arnaut.

Svi građani Bosne i Hercegovine, poručio je, zaslužuju da budu istitnski ravnopravni na svakom pedlju svoje zemlje, saopćeno je iz Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.