Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanik Naše stranke

Arnaut: Vladajućim strankama odgovara ovakvo stanje

damir arnaut – db

On je podsjetio da je aktuelna vlast obećala građanima da će Bosna i Hercegovina u njihovom mandatu dobiti dobiti kandidatski status za članstvo u EU

Situacija u Bosni i Hercegovini je takva da ne postoji odgovornost ljudi koji su na vodećim pozicijama, kazao je u emisiji BHT1 uživo poslanik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut.

Komentarišući potez austrijskog kancelara Sebastiana Kurza koji je zbog korupcijske afere podnio ostavku, Arnaut smatra da je teško očekivati sličan potez od bh. političara koji se suočavaju sa sudskim procesima i optužbama za korupciju.

“Imate aktuelne sudske procese protiv premijera Federacije BiH, ministra, šefa Civilne zaštite. Govorimo o aktuelnom procesu, a očito nema nikakvih ostavki. Vidjeli smo u ovom slučaju gradonačelnika Prijedora – podnio je ostavku isključivo na zahtjev stranačkog šefa, a ne iz bilo kojih drugih razloga”, mišljenja je Arnaut.

Poslanik Naše stranke u PSBiH ističe da se neodgovornost političara u BiH ogleda i u odluci Narodne skupštine RS koja je dovela do blokade rada institucija Bosne i Hercegovine.

“Ono što je meni neshvatljivo kada je u pitanju ta blokada je zbog čega je opozicija iz Republike Srpske uopšte ušla u tu priču sa gospodinom Miloradom Dodikom. To je igra na Dodikovom terenu i on odlučuje kad se blokada može prekršiti ili zaustaviti. Imali smo primjer sa sjednicom Vijeća ministara i brojne druge primjere. Međutim, institucije ne rade i ja se bojim da je to nešto što je u interesu sve tri vladajuće stranke da se kampanja vodi na ovim temama, a ne na temama koje se tiču života građana”, ocijenio je Arnaut.

On je podsjetio da je aktuelna vlast obećala građanima da će Bosna i Hercegovina u njihovom mandatu dobiti dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

“BiH je predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine. Znači za nekoliko mjeseci će napuniti šest godina. To je tri puta duže nego što je bilo koja zemlja u regionu čekala na kandidatski status”, navodi Arnaut.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Arnaut smatra da je glavno pitanje da li ljudi, koji su trenutno na vlasti u BiH, uopšte žele Izborni zakon.

“Jer ne radi se tu samo o Izbornom zakonu. Radi se o ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH. Evropski sud za ljudska prava je naložio Bosni i Hercegovini da ukine tu diskriminaciju u Izbornom zakonu. Postavlja se pitanje da li vladajuće strukture žele da se ispune te međunarodne obaveze. Ista stvar je za Evropskom unijom. Pogrešna premisa je da je EU umorna od proširenja. Ja vam garantujem, sutra bi Evropska unija dobila tri nove članice ukoliko one žele da se priključe. To su Švicarska, Norveška i Island. Dakle, Evropska unija želi proširenje, ali ne sa zemljama koje nisu ni blizu ranga EU. Poenta je da dođemo do onog nivoa poput ove tri zemlje gdje više nema veze jeste li formalno članica ili niste, jer imate te apsolutne standarde kada je u pitanju vladavina prava, životni standard građana, medicinska njega itd”, napominje Arnaut.

Osvrnuvši se na ulogu i značaj institucije Predsjedništva BiH, Arnaut postavlja pitanje zbog čega su svi politički akteri u BiH, uključujući i medije i cjelokupnu javnost, fokusirani na to ko će biti kandidati za poziciju člana Predsjedništva BiH.

“To je funkcija sa relativno jakim ovlastima, ali budimo pošteni, potpuno nebitnim za svakodnevni život građana. Ambasadori, vanjska politika, imenovanje upravnog vijeća Centralne banke… To što nas ti članovi predstavljaju u svijetu, zar je to dovoljno da se usred pandemije godinu dana prije izbora priča o tome ko će biti članovi Predsjedništva? Evo umro je ministar zdravlja Federacije BiH a još niko ne pita ko će biti novi ministar, usred pandemije. Niko ne pita ko će biti novi ministar pravde, u zemlji koja ima gotovo najlošije ocjene u Evropi po korupciji”, upozorava Arnaut.

On je iznio rješenja koja Naša stranka predlaže u pogledu izmjena izbornog zakona BiH.

“Neophodno je tu priču oko izbornog zakonodavstva svesti na razumne mjere. Zbog toga je Naša stranka i predložila model ustavnih promjena koji rješava ovaj problem presude Evropskog suda za ljudska prava. Bira se jedan predsjednik posredno u Parlamentu, sve suštinske ovlasti Predsjedništva se prebacuju na Vijeće ministara, zadovoljava se presuda Suda u Strazburu a postiže se i rezidualni efekat da se otklanja taj otrov iz izborne kampanje. Ovaj naš prijedlog bi sveo političku kampanju na jednu lokalnu razinu, a ne bi se vodila ova kampanja koja je u potpunosti koncentrisana na članove Predsjedništva”, rekao je, između ostalog, Damir Arnaut u emisiji BHT1 uživo.