Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upućena urgencija

Arnaut: Zašto Džemić dva mjeseca ne odgovara na lagana pitanja

pitanje iz augusta arnaut2

Direktor Instituta za mjeriteljstvo nije odgovorio na poslanička pitanja u vezi s nadležnostima Instituta za mjeriteljstvo BiH u pogledu utvrđivanja svrhe u koju se koriste medicinski uređaji

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je urgenciju za odgovore na njegov upit upućen direktoru Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijadu Džemiću .

Naime, Arnaut je, kako je vidljivo i iz urgencije koju je objavio na svom Twitter nalogu još prije dva mjeseca Džemića pitao da li je Institut za mjeriteljstvo BiH nadležan da utvrđuje u koju svrhu se koristi neki medicinski uređaj.

Također, naveo je da ukoliko je odgovor na ovo pitanje potvrdan , Džemić odgovori odnosno navede zakonsku odredbu kojom je to propisano.

Arnaut je prije dva mjeseca pitao i da li je Institut za mjeriteljstvo BiH ikada ranije tumačio Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH namjenu nekog medicinskog uređaja i da ukoliko jeste Džemić navede u kojim je to slučajevima bilo.

Faksimil Arnautove objave na Twitteru: Prozvao Džemića da ne odgovara na pitanja

Faksimil Arnautove objave na Twitteru: Prozvao Džemića da ne odgovara na pitanja

Danas je Arnaut uz faksimil svog upita Institutu na Twitteru postavio pitanje zbog čega mu Džemić ne odgovora.

-Zašto Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo dva mjeseca ne odgovara na lagana pitanja? Samo Bisera više opstruira Parlamentarni nadzor- naveo je Arnaut.

Podsjećamo, Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH prije dva mjeseca je u brojnim medijskim nastupima ocijenio da su respiratori ACM812A, o čijoj nabavci Tužilaštvo BiH vodi istragu izuzetnog kvaliteta i da se mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege i za liječenje najteže oboljelih od Covid -19.

Faksimil Arnautove urgencije upućene danas i pitanja upućenih prije dva mjeseca

Faksimil Arnautove urgencije upućene danas i pitanja upućenih prije dva mjeseca

Također, Džemić je uputio pisani dokument Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH u kojima je iznio ove tvrdnje i prije nego što su respiratori prošli zvaničnu verifikaciju, te je davao ocjenu da su respiratori već trebali biti upisani u registar Agencije.

Sve dotadašnje ocjene stručnjaka koji su govorili da ovi respiratori nisu namijenjeni za intenzivnu njegu , a što je i mišljenje Tužilaštva BiH objavljeno na njihovoj zvaničnoj internetskoj stranici, Džemić je odbacio kao neutemeljene. Danas, kada su evidentni problemi s četiri do sada provjerena respiratora ACM812A iz kontingenta od 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka iz federalnog budžeta i kada je utvrđeno da njihovi parametri ne zadovoljavaju zakonske standarde, te da bi njihova primjena ,barem kod ova četiti provjerena, bila opasna po ljudske živote, Džemić se ušutio.