cik bih

Arnautović: Putem Vibera dostupni osnovni podaci o Lokalnim izborima 2020

Screenshot-2020-09-04-at-10.33.49-1536×862
Suad Arnautović / FOTO: BIRN BiH

Arnautović u izjavi Feni napominje da je cilj da se pomoću te softverske aplikacije motiviraju i osnaže mladi birači koji prvi put glasaju, ali i sve ostale grupe birača, da izađu na Lokalne izbore 15. novembra i na izbore u Mostaru 20. decembra

Populacijski fond Ujedinjenih naroda u BiH izradio je softversku aplikaciju koja se koristi u okviru Vibera, a kojom se putem interneta mladima, ali i svim ostalim kategorijama birača koji koriste Viber za međusobnu komunikaciju, žele dati najosnovniji podaci o Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2020.

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović kazao je kako svi korisnici mogu da odu na web stranicu VIDEO ili jednostavno u viber pretrazi ukucaju pojam ‘izbori’.

Tada će, pojasnio je on, dobiti elementarne podatke o Lokalnim izborima, kao na primjer kako glasati, za koga mogu glasati i „što je jako važno u ovom trenutku kako prepoznati i prijaviti izborne nepravilnosti“.

Arnautović u izjavi Feni napominje da je cilj da se pomoću te softverske aplikacije motiviraju i osnaže mladi birači koji prvi put glasaju, ali i sve ostale grupe birača, da izađu na Lokalne izbore 15. novembra i na izbore u Mostaru 20. decembra.

– Na primjer, u okviru konzole za koga mogu glasati, klikom na tu konzolu vodi vas aplikacija na listu kandidata za svaku osnovnu izbornu jedinicu u BiH. Također, na konzoli kako glasati dobijate najosnovnije podatke koji vas vrlo jednostavno vode do načina kako glasati za načelnike, gradonačelnike ili općinska vijeća. U konzoli kako prepoznati i prijaviti izborne nepravilnosti klikom možete da izaberete Centralnu izbornu komisiji ili dvije nevladine organizacije Transparency International ili Koaliciju „Pod lupom“ i onda vas također link vodi do uputstva i formulara za prijavu određenih nepravilnosti u izbornom procesu – pojasnio je Arnautović.

Također je zahvalio UN-ovom Populacijskom fondu za tu vrlo atraktivnu softversku aplikaciju, jednostavnu i lako dostupnu svakom biraču u BiH i svijetu, a posebno mladima.

– Mladi znaju, radi se o chatbot softverskoj aplikaciji koja je dizajnirana da simulira način na koji se jedna osoba ponaša kao da razgovara sa drugim partnerima – pojasnio je Arnautović.

Radi se o dijaloškom sistemu koji se koristi u različite svrhe, a u ovom slučaju je usmjeren na to da se dobiju najosnovnije informacije iz oblasti izbornog procesa u BiH za lokalne izbore.