Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smjenjuju Gabelu

Arnela Isaka žele u rukovodstvo Parlamenta FBiH: Elzina Pirić ima i obrazloženje

FOTO: Fena
Arnel Isak

Prijedlog da u rukovodstvo uđe Bošnjak Isak, umjesto Gabele iz reda Ostalih. Razlika u plati je 700 KM, kao i u službenom automobilu, vozaču, sekretarici i vlastitom kabinetu

Elzina Pirić, poslanica PDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kako saznaje Fokus, podnijela je rukovodstvu ovog doma i kao i Komisiji za izbor i imenovanje, prijedlog da se Edina Gabela iz reda Ostalih razriješi dužnosti potpredsjedavajuće, a da se umjesto nje imenuje Arnel Isak iz reda bošnjačkog naroda.

Faksimil

Akt koji to dokazuje je u posjedu Fokusa. Gabela koja je članica SBiH je ranije u rukovodstvo Predstavničkog doma imenovana dok je parlamentarnu većinu na nivou FBiH činila SBiH. Već duže, kao što je poznato to nije slučaj.

S druge strane Isak je nakon što je istupio iz NES-a postao nezavisni poslanik, te je bio 51. ruka parlamentarne većine u ovom domu. Zahvaljujući tome za ministra unutrašnjih poslova imenovan je njegov otac Ramo Isak.

Prema informacijama Fokusa čelnici SDP-a, NiP-a i Naše stranke još nisu aminovali imenovanje Isaka u rukovodstvo Predstavničkog doma, ali izvjesno je da će se to desiti. Također, Pirić koja je potpisana kao predsjednica Kluba PDA je također dio parlamentarne većine. Zanimljivo je da je ona u obrazloženju navela sljedeće:

-U rukovodstvu Predstavničkog doma ne nalazi se zastupnik iz reda Bošnjaka, a vodeći se demokratskim načelima predlažemo razrješenje sadašnje potpredsjedavajuće iz reda Ostalih na prvoj narednoj sjednici.

Ovdje treba napomenuti da Gabela iz reda Ostalih u rukovodstvu do sada nije smetala predlagaču ove inicijative, te da su demokratski principi s njenim imenovanjem i do sada bili ispoštovani.

Nije nevažna i informacija da je razlika između plata poslanika Predstavničkog doma i člana rukovodstva Predstavničkog doma u 700 KM. Uz, to poslanik, za razliku od člana rukovodstva Predstavničkog doma nema vozača, službeno vozilo, sekretaricu i vlastiti kabinet.