BiH

Optuženi za davanje dara

Asim Sarajlić i ostali izjasnili se da nisu krivi

26/05/2022

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem

U Općinskom sudu u Sarajevu optuženi Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović izjasnili su se da nisu krivi za krivično djelo „davanje dara i drugih oblika koristi“, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Općinski sud u Sarajevu krajem decembra prošle godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Sarajlića i ostalih.

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i kojim su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

„Tvrtkoviću su obećali da će korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodnim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju”, saopćeno je ranije iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Sarajlić je, kako se navodi u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović je nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Tužilaštvo je u ovom predmetu najavilo saslušanje tri svjedoka, tri vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Komentari

Autor: BIRN BiH

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.