Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ASuBiH: Socijalni dan i u Goraždu, učestvovalo 40 srednjoškolaca

BiH

asubih

Četrdeset goraždanskih srednjoškolaca učestvovala je danas u Socijalnom danu u okviru kojeg su svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima.

Kako ističe Lamija Hadžić, PR Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH), u socijalnom danu učestvovale su sve srednje škole na području BPK Goražde uz podršku resornog ministarstva.

– Novac koji se zaradi Socijalnim danom donira se u svrhe finansiranja omladinskih projekata širom BiH, a jedan od podržanih bio je i projekat asocijacije “Festival omladinske umjetnosti” održan u julu ove godine. Socijalnim danom svi uče i svi dobijaju. Srednjoškolci su dobili priliku da osjete klimu radnog prostora i vide kako je provesti osam sati na radnom mjestu, te svojim angažmanom mogu pomoći sebi pri odabiru budućeg zanimanja i istovremeno pomoći vršnjacima da realizuju svoje ideje. Škole omogućuju svojim učenicima određeni vid praktične nastave, a kompanije ulažu u lokalnu zajednicu i mlade ljude svoga grada koji su snaga i moć današnjeg društva – kazala je Hadžić.

ASuBiH je implementirao do sada dva „Socijalna dana“, a Lokalni tim Goražde je učestvovao u oba. Prošle godine radilo je ukupno 1078 srednjoškolaca koji su stekli svoje praktično iskustvo u više od 300 preduzeća, a ASuBiH je odoborio 26 lokalnih inicijativa u iznosu od blizu 15.000 KM.

Kao i prošle, Goražde je grad nosilac projekta i ove godine.