Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ASuBiH

Panel diskusija povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca

sarajevo novembar

Lokalni tim Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je organizovao javnu panel diskusiju- “Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele!”

Povodom 17.11.- Međunarodnog dana srednjoškolaca Lokalni tim Sarajevo Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini je organizovao javnu panel diskusiju- “Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele!”.

Panelu su prisustvovali srednjoškolci, profesori i roditelji. Razgovali su o fenomenu “Dvije škole pod jednim krovom”, o odlasku mladih iz BiH, kao i o temi trenutno aktuelnoj u Kantonu Sarajevo- instrukciji Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih o imenovanju maternjeg jezika.

Tom prilikom je staknuta važnost obrazovnog sistema bez segregacije i diskriminacije, te je poručeno da iste nisu dobrodošle u školama 21.stoljeća.

Ema Selimović, srednjoškolka i panelistica na diskusiji, kaže: “Smatram da je obilježavanje Međunarodnog dana srednjoškolaca, osobito na ovaj ili slične načine, veoma važno za podizanje svijesti o nekim aktuelnim i dugogodišnjim problemima srednjoškolaca. Tema našeg panela zasnivala se na takvim problemima, segregacijom u obrazovanju, ali i odlasku mladih iz BiH. Drugi dio teme problem je o kojem se često govori u medijima, dok segregacija u obrazovanju i fenomen “Dvije škole pod jednim krovom” nije nešto o čemu se dovoljno priča. Drago mi je da smo kroz našu panel diskusiju uspjeli o ovom problemu informisati mali broj naših vršnjaka, koji će, nadam se, to prenjeti i na svoje prijatelje i roditelje.”

“Na poziv prijateljice došla sam na panel diskusiju. Izričito mi se svidjelo učešće profesorica koje su sa nama podijelile svoja iskustva i drugu perspektivu problema, i naravno učešće mojih vršnjaka. Nisam bila upućena u većinu tema o kojima se razgovaralo, npr. dvije škole pod jednim krovom, te samom tom diskusijom sam uvedena u današnja dešavanja u našoj zemlji i zainteresovana sam i motivisana da zajedno sa svojim vršnjacima krenem u borbu za izgradnju bolje budućnosti u njoj, za sve nas!”, kaže Amina Bešić, učesnica panela.


Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju u srednju školu na prostoru BiH. Lokalni timovi su odjeli ASuBiH-a koji realizuju aktivnosti koje provodimo u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali realizuju i svoje samostalne aktivnosti.