Associated Press

Samit APEC-a bez zajedničke izjave zbog sukoba delegacija SAD-a i Kine

Up_Fam-edited

Bio je to prvi samit APEC-a koji je u poteklih 29 godina završen bez zajedničke deklaracije

Bez zajedničke izjave učesnika u Papua Novoj Gvineji okončan je samit organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Domaćin samita i premijer Papua Nove Gvineje Peter O'Neill izjavio je da zajednička izjava učesnika nije objavljena zbog nesuglasica između delegacija Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javila je agencija Anadolija.

– Cijeli svijet zabrinut je zbog tenzija između globalnih sila Kine i SAD-a – kazao je O'Neill.

Bio je to prvi samit APEC-a koji je u poteklih 29 godina završen bez zajedničke deklaracije.

Novinska agencija Associated Press javlja da je Kina zahtijevala da se u nacrt zajedničke izjave naglasi da Kina provodi nepravednu trgovinu, dok je Kina pak tražila da se SAD osudi zbog unilateralnih poteza.

Premijer Kanade Justin Trudeau izjavio je da različiti pogledi SAD-a i Kine nisu iznenađenje, već očekivan rasplet događaja.

Jučer je u obraćanju na samitu američki potpredsjednik Mike Pompeo optužio Kinu da nudi netransparentne kredite za infrastrukturne projekte koji se u Indo-pacifičkoj regiji provode pod motom obnove Puta svile.

– Projekt s takvim kreditima se ne može kvalitetno završiti. Ti projekti guraju zemlje u dogove. Ne dozvolite da zaduženjima dovedete u pitanje vlastitu nezavisnost. Čuvajte svoje zemlje – poručio je Pence.

S druge strane, kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je kako ti projekti nisu usmjereni protiv nekoga, već za dobrobit cijele regije.