Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na listi i BiH

Austrija cijeli zapadni Balkan stavila na “zelenu listu”, ovo su sada uslovi za ulazak

austrija granica
12.05.2018., Bleiburg, Austrija - Austrijska policija je zbog komemoracije na Bleiburgu uvela dodatnu kontrolu na Slovensko-Austrijskoj granici zbog cega se stvorila velika guzva. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo

Sve zemlje zapadnog Balkana od danas se nalaze na epidemiološkoj “zelenoj” listi Austrije, čime su olakšana putovanja građanima tih zemalja i putnicima koji dolaze iz tog regiona.

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i kao turisti.

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove (EMA) – Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Jonson – i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) – kineski Sinopharm i Sinovac.

Ruski Sputnik V austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom kovid-19, ili negativan PCR ili antigenski test.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta.