Izraz solidarnosti

Austrija donirala medicinska sredstva i opremu Bosni i Hercegovini

FNA_121518

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann naglasila je da je isporučena oprema izraz solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je prisustvovao promopredaji opreme koju je Bosni i Hercegovini donirala Austrija, a sastoji se od rukavica, deka, jednokratnih posteljina i dezinfekcijskih sredstava čija je ukupna vrijednost 30.000 eura.

– Ovo nije prvi put da je Austrija u prilici da pomaže BiH. Tokom rata i nakon rata to je zemlja koja je imala ogromna finansijska izdvajanja za našu zemlju i ovom prilikom, kada smo se kao Ministarstvo sigurnosti obratili za inozemnu pomoć, dobili smo reakciju kako to rade pravi prijatelji u najtežim trenucima. Stoga koristim priliku da još jednom zahvalim Vladi Austrije, narodu Austrije i njenoj ekselenciji na ovoj vrijednoj donaciji koja će biti putem Vijeća ministara upućena gdje treba – izjavio je Radončić.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann naglasila je da je isporučena oprema izraz solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine.

– U okviru Evropske unije koordiniramo pomoć za BiH. Konkretno, sada je riječ o sredstvima za dezinfekciju, higijenskim paketima, rukavicama – kazala je Hartmann.

Primopredaji opreme, koja je izvršena u skladištu Federalne uprave civilne zaštite, prisustvovao je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, koji je istakao da je BiH veoma brzo reagirala u smislu podnošenja zahtjeva u okviru koordinacijskog mehanizma Civilne zaštite EU i da je današnja isporuka druga u nizu.

Osvrnuo se na rezultate Samita zemalja EU i zapadnog Balkana gdje je upućena jasna poruka da Evropska unija nastavlja pružati podršku zemljama zapadnog Balkana.

– Za BiH je pripremljen paket vrijednosti većoj od 330 miliona eura, od toga je 80 miliona namjenjeno direktno za spašavanje ljudskih života i radnih mjesta i ta sredstva su operativna. Predviđa se i 250 miliona eura makrofinansijske pomoći – dodao je Sinno.