Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrijska ambasada: Referendum u RS-u je protuustavan

austrija-zastava

Povodom današnje posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Herbertu Hoferu, trećem predsjedniku austrijskog Nacionalnog vijeća, kao i Heinz-Christian Stracheu (obojica opozicioni političari iz stranke FPÖ/Slobodarska stranka Austrije), Austrijska ambasada u BiH naglašava da izjave o “referendumu“ u Republici Srpskoj koje su iznesene u okviru pres-konferencije ne odgovaraju stavu austrijske Savezne vlade.

– Austrija smatra da je namjeravani referendum u jednom dijelu zemlje Bosne i Hercegovine o državnom sudstvu i o kompetencijama visokog predstavnika u suprotnosti s Daytonskim mirovnim ugovorom i time protuustavan – navodi se saopćenju Ambasade Austrije u BiH.

Kako se dodaje, “stavovi koji odstupaju od ove jasne pozicije u skladu s međunarodnim pravom dopušteni su kao dio slobode mišljenja”. Međutim, ističe se da takva očitovanja ne odgovaraju poziciji zvanične Austrije.

– Austrija, naprotiv, podržava sve konstruktivne mjere koje imaju za cilj poboljšanje saradnje između različitih jedinica uprave u zemlji. U to se ubraja i dijalog o saradnji u oblasti pravosuđa, koji je početkom mjeseca održan pod pokroviteljstvom komesara Hahna, prilikom kojeg su ministri pravde države kao i entiteta dogovorili konkretne korake za bolje funkcionisanje pravosuđa. Ovo je važan dio jedne šire reformske agende, čija je provedba za dobrobit državljana Bosne i Hercegovine upravo počela. Austrija će ovaj reformski put Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj već u prošlosti, i dalje aktivno podržavati i nada se odlučnom sudjelovanju svih konstruktivnih snaga u zemlji – ističe se u saopćenju Austrijske ambasade.