u večernjim satima

Autobusi sa nekoliko stotina migranata iz kampa Vučjak stigli u Ušivak

usivak

Migranti koji su boravili u Vučjaku prethodnih dana su odbijali obroke i vodu od Crvenog krsta protestujući zbog katastrofalnih uslova u ovom kampu, pod šatorima prekrivenim snijegom, bez grijanja, tekuće vode i struje

Autobusi sa nekoliko stotina migranata, koji su jučer premješteni iz kampa Vučjak kod Bihaća, stigli su u večernjim satima u kasarnu Ušivak u Hadžićima, gdje će migranti boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju.

Raspuštanje kampa Vučjak, u kojem su migranti mjesecima živjeli u nehumanim uslovima, prema najavama nadležnih institucija, biće najvjerovatnije završeno sutra.

“Izmještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća je počelo oko 13 časova i protiče prema planu”, potvrdila je novinarima ministarka zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Ona je dodala da se migranti nisu bunili zbog premještanja u Ušivak i da nije bilo incidenata.

“Obavljena je zdravstvena kontrola i svi su pregledani. Zabilježeni su slučajevi scabiesa i prehlade zbog dugog boravka u kampu”, rekla je Ćemalović.

Prebacivanje migranata kontrolisali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Migranti koji su boravili u Vučjaku prethodnih dana su odbijali obroke i vodu od Crvenog krsta protestujući zbog katastrofalnih uslova u ovom kampu, pod šatorima prekrivenim snijegom, bez grijanja, tekuće vode i struje.

Kamp Vučjak je prošle sedmice obišla i komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović koja je pozvala na hitno zatvaranje ovog prihvatnog centra jer u njemu nisu osigurani uslovi u skladu s međunarodnim humanitarnim standardima.