Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raspisali tender

Autoceste FBiH za rentanje vozila daju 230.000 KM, u 2021. već su kupili 12 limuzina

Naplata-1024×677 (1)

Objavljen tender za nabavku vozila putem operativnog leasinga. Krajem marta kupili 12 limuzina za 400.000 KM bez PDV-a

Javno preduzeće Autoceste FBiH objavilo je tender za nabavku novih vozila i to za 230.000 KM bez PDV-a. Nabavka se provodi putem otvorenog postupka, a zanimljivo je da se nabavka provodi putem operativnog lizinga.

Piše: A. DUČIĆ

Operativni leasing je aranžman putem kojem davalac leasinga korisniku daje na upotrebu vozila. Ugovorom se ne predviđa otkup i Autoceste neće biti vlasnik ovih vozila.

Zanimljivo u svemu ovome jeste činjenica što su Autoceste FBiH još 23. marta ove godine zaključile ugovor o nabavci 12 službenih vozila u vrijednosti od 400.000 KM bez PDV-a. Kako smo tada objavili Autoceste FBiH su od mostarske firme GUMA M d.o.o. kupile 12 vozila marke Dacia Duster 1,5 dCi 4X4. A pregledom tenderske dokumentacije, vidljivo je da je tehnička specifikacija upućivala upravo na ovaj model automobila.

Stoga je portal Pratimotendere.ba cijenio specifikaciju na način da je “jasno da su njihove odredbe diskriminatorne i da pogoduju određenom ponuđaču”. Iz Autocesta FBiH su tada za naš portal naveli da su odredbe ugovora pripremljene u potpunosti u skladu sa članom 54. Zakona o javnim nabavkama.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoje zvanični podaci o broju službenih vozila u vlasništvu institucija i prreduzeća na svim nivoima vlasti. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) došla je do podataka da broj službenih vozila u našoj zemlji prelazi cifru od 12 hiljada, no taj broj odnosi se samo na one podatke iz tendera.

Najskuplje putničko službeno vozilo posjeduje Kabinet predsjednice RS Željke Cvijanović, i to Mercedes-500 4-Matic Lang, čija je vrijednosti veća od 250 hiljada KM. Također, u istoj instituciji je i Audi A8, vrijednosti skoro 170 hiljada KM,

Prema podacima koje je nedavno od federalnih institucija i preduzeća dobio zastupnik Adis Arapović više od 3.600 službenih vozila je u vlasništvu javnog sektora Federacije BiH.