BiH

šef iom-a u bih

Auweraert: Potrebna politička odluka za rješenje pitanja migranata u BiH

28/12/2020

Naveo je i da je bilo dosta pritisaka u prošlosti, ali u ovom trenutku IOM ne zna šta uraditi niti kakav se pritisak može izvršiti, zbog čega se BiH nalazi ovakvoj u situaciji

Bosna i Hercegovina se nalazi u humanitarnoj katastrofi, poručio je šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert u razgovoru za N1.

Podvukao je da je IOM s međunarodnom zajednicom spreman osigurati migrantima krov nad glavom (njih 1.500 do 2.000), ali im je za to potrebna podrška vlasti na lokalnom nivou.

Naveo je i da je bilo dosta pritisaka u prošlosti, ali u ovom trenutku IOM ne zna šta uraditi niti kakav se pritisak može izvršiti, zbog čega se BiH nalazi ovakvoj u situaciji.

– Trenutno imamo nekih 8.000 migranata u BiH, izbjeglica, 5.000 je u centrima i oni su zbrinuti. Problem je s 3.000 koji žive na otvorenom, 1.000 u Lipi, 1.500 i 2.000 koji žive u napuštenim zgradama i improviziranim kampovima. Za njih moramo naći hitno rješenje – kazao je Auweraert.

IOM blisko sarađuje sa bh. vlastima, poručio je, daju prijedloge jer žele osigurati podršku, ali potreban je konsenzus kako dalje.

– Kada je Vijeće ministara odlučilo da će Lipa biti stalno mjesto za migrante bio sam optimista. USK je rekao da ne želi Biru i sada je to haos u kojem se nalazimo. IOM ne može otići na teren i reći ovdje će biti smještaj. Treba nam odluka i odobrenje vlasti na terenu. Resurse imamo, treba nam politička odluka da se to provede – izjavio je šef misije IOM-a u BiH.

Kaže da je otvaranje kampa Lipa bilo brzo rješenje zbog pandemije koronavirusa Covid-19, ali za osam mjeseci poslije toga ništa se nije napravilo tu.

Poručio je da ovu organizaciju isključivo zanima rješenje za migrante, te da oni ne odlučuju o otvaranju ili zatvaranju kampova.

– Nas zanima rješenje. U redu je zatvoriti Biru, IOM o tome ne odlučuje. Imali smo osam mjeseci za odluku sada imamo posljedicu zatvaranja Bire. Imamo stotine malih Bira po USK-a, njih 1.500 spava na otvorenom. Ne razumijem kako to može biti interes lokalnih građana – kazao je.

IOM jako dobro sarađuje sa Službom za poslove sa strancima, kaže, a BiH je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja odmah registrira migrante po ulasku u državu, a to se ne dešava ni u Srbiji, Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji.

Na pitanje da li je BiH suočena s humanitarnom katastrofom kazao je da jeste jer je dovoljno pogledati slike iz Lipe i vidjeti kako ljudi žive, zaključio je šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert u razgovoru za N1.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.