BiH

Bivši košarkaš novi ministar

Avdić: Bit ću otvoren za sve što je dobro i afirmativno

22/12/2020

Kad je sport u pitanju vidi drugačiju sliku od sadašnje, posebno po pitanju vrhunskog sporta

Proslavljeni bh. košarkaš, bivši reprezentativac i sportski radnik Samir Avdić, na prijedlog stranke Narod i pravda (NiP) bit će novi ministar kulture i sporta u novoj Vladi Kantona Sarajevo.

Kako je kazao u izjavi za Fenu, razmišljao je dosta o načinima na koje može unaprijediti ovaj sektor društva u KS, ali napominje da će mnogo toga ovisiti o finansijskoj situaciji koja u dobi pandemije kornavirusa nipošto nije sjajna.

– Dosta toga u ide svojim tokom, iz budžeta je određen dio za sportske i kulturne institucije, ali u svakom slučaju bit ću otvoren za sve što je dobro i afirmativno i što treba podržati – počeo je Avdić.

Kad je sport u pitanju vidi drugačiju sliku od sadašnje, posebno po pitanju vrhunskog sporta.

– Vjerujem da se mnogo toga mora uraditi po pitanju uređenja najvišeg nivoa sportskih takmičenja i klubiva koji tamo nastupaju, nebitno koji je sport u pitanju. Tim ljudima treba dati podršku da ostvare dobar rezultat. Isto tako od tih klubova očekujemo da predstave svoje srednjoročne i dugoročne programe djelovanja. To se ne može raditi za period od recimo šest mjeseci, jer se za to vrijeme ništa konkretno ne može uraditi – naglasio je Avdić.

Avdić namjerava s lokalnim zajednicama i Gradom Sarajevo raditi na razvoju školskog i univerzitetskog sporta, ali i amaterskog sporta.

– To je veoma bitno da se uradi u nekom olimpijskom ciklusu, znači u periodu od oko četiri godine. Također, mnogo posla moramo uraditi na edukaciji i afirmaciji ljudskih resursa koji trebaju da vode procese u sportu. Nebitno o kakvom se sportskom klubu ili udruženju radi, te osobe moraju biti stručne i maksimalno posvećene svom poslu. Naravno, isti procesi trebaju da se dogode u institucijama kulture, gdje također procesima treba da upravljauju ljudi iz struke, koji će znati upravljati raspoloživim resursima – objasnio je nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije BiH.

Naveo je potrebu za saradnjom s ambasadama koje imaju sjedište u Sarajevu, a koje mogu pomoći razvoj institucija, posebno kulture.

– Zamislite da sutra u Sarajevo dođe Bečka filharmonija i svira sa Sarajevskom i da se napravi konekcija za budućnost. Potrebna nam je zdrava komunikacija s ljudima u ambasadama, a naravno naše institucije su tu da to i podrže, ali prvo ćemo vidjeti šta će biti moguće uraditi nakon pandemije koronavirusa. Vjerujem da se možemo obratiti našim prijateljima diljem Evrope i organizovati događaje koji bi ostavili traga u našem društvu – zaključio je Avdić.

Avdić je košarkašku karijeru započeo u redovima sarajevske “Bosne”, a već sa 23 godine je nosio kapitensku traku tog kluba. Uspješno je nosio dres reprezentacije BiH, a trenutno obnaša funkciju sportskog direktora seniorske košarkaške reprezentacije BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.