BiH

Traže potpisivanje ugovora

Radnici HT Mostar održali mirni protest

22/12/2020

Podsjetio je kako se oko 1.350 radnika u HT-u te 3.500 radnika BH Telecoma već šest mjeseci "bez ikakvog opravdanja uskraćuje za sve ono što imaju njihove kolege u ostalim javnim poduzećima"

Sindikat HT-a Mostar i radnici HT Eronet organizirali su mirni protest ispred uprave HT-a Mostar kako bi još jednom ukazali na problem nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovor za područje telekomunikacija u FBiH.

– Zaključenjem granskog kolektivnog ugovora radnicima se daje sigurnost u smislu da im neće smanjivat plaća ili pogoršavati uvjeti rada – kazao je novinarima predsjednik Sindikata HT-a Eronet Mostar Saša Živković.

Prema informacijama kojima Živković raspolaže, jedina sporna stvar da bi se granski ugovor zaključio je nepostojanje saglasnosti Uprave HT-a.

– Posljednje informacije koje smo dobile od kolega iz Sindikata BH Telecoma je da je premijer Federacije BiH obećao kako s njegove strane nema prepreke za zaključenje granskoga kolektivnog ugovora i da je jedina zapreka sada ostala Uprava HT-a, odnosno njihova saglasnost – izjavio je Živković.

Podsjetio je kako se oko 1.350 radnika u HT-u te 3.500 radnika BH Telecoma već šest mjeseci “bez ikakvog opravdanja uskraćuje za sve ono što imaju njihove kolege u ostalim javnim poduzećima”.

– Kada je ugovor istekao u julu, sindikati HT-a Mostar i BH Telecoma izašli su s prijedlogom, a resorno ministarstvo prihvatilo, da se tadašnji kolektivni ugovor produži na 12 mjeseci pod istim uvjetima. To znači bez ikakvih povećanja prava radnika i troškova uprava tih poduzeća. Smatrali smo da je to u uvjetima pandemije koronavirusa i nemogućnosti pregovaranja sasvim pošteno rješenje. No, do danas nam nije jasno gdje je ‘zapelo’ sa zaključenjem tog ugovora – kazao je Živković.

Predstavnici Sindikata još jednom su pozvali Upravu HT-a da da pismenu suglasnost za zaključenje granskog kolektivnog ugovora te su najavili nastavak štrajka koji je započeo 9. novembra.

– Štrajk se nastavlja i trajat će dok organi, odnosno članstvo ne kaže da se prekine, a i u tom slučaju mi ćemo se za svoje zahtjeve boriti nekim drugim metodama. Od svojih zahtjeva ne odustajemo – poručio je Živković.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.