Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Avdić: Kažu od Neuma će napraviti Monte Karlo, a od Ilidže napravili sicilijanski geto

sdp_bih6
Samir Avdić (Foto: D. Begović)

“Mi imamo posla sa ljudima koji obećavaju da će od Neuma napraviti Monte Karlo a ustvari su od Ilidže napravili sicilijanski geto. Nezakoniti poslovi koji se dešavaju u režiji ilidžanske vlasti, kršenje procedura, zastrašivanje građana i kupovina vijećnika, neodoljivo podsjećaju na kriminalističke filmove o sicilijanskoj mafiji”, poručuju iz ilidžanskog SDP-a i dodaju kako pokušavaju “raskrinkati njihov kriminal” i “sve većem broju građana otvariti oči”.

“Nakon sjednice Vijeća, pozvao  me je jedan mladi vijećnik iz vladajuće većine i rekao mi da je svjestan šta se na Ilidži radi i da cijeni naša nastojanja. Nije dovoljno hrabar da pruži otvorenu podršku ali očito da jeste dovoljno savjestan da ne bude ponosan na ono što ilidžanska vlast radi”, kaže Samir Avdić, šef Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću (OV) Ilidža, te dodaje:

“Pozivam i Našu stranku i Prvu stranku na Ilidži, te nezavisne vijećnike ali i vijećnike iz vladajuće većine da nam se pridruže u nastojanjima da sačuvamo preostalu zajedničku imovinu svih Ilidžanaca i Ilidžanki. Pozivam ih i da zaustavimo prevaru koja se dešava građanima Stupa II.

Vjerujemo da će vremenom zaživjeti pravna država i da će se krivične prijave koje podnosimo, naša upozorenja i dokumentacija koja dokazuje nedjela naći tamo gdje im je mjesto – kod istražnih organa. Pozivamo istražne organe da posjete Ilidžu i provjere naše navode. Kada zaživi pravna država cijelo jedno zatvorsko odjeljenje moći će se napuniti ljudima koji ne poštuju bosanskohercegovačke zakone”, poručuje Avdić.

Neposredan povod pres konferencije bili su prijedlozi klubova SDP-a i DF-a u vezi sa smejnom Predsjedavajućeg OV Ilidža te u vezi sa neispunjavanjem zahtjeva građana Stupa II.

“Objavljivanjem Odluke o izmjenama i dopunama regulacionog plana Stup Nukleus koja je u svom tekstualnom dijelu bitno različita u odnosu na onu koja je pod pritiskom javnosti i opozicije donesena u septembru 2017.god. i stavljanjem svog potpisa na takvu prevaru – predsjedavajući Opštinskog vijeća Ilidža je počinio krivično djelo, o čemu je Tužilaštvo KS obavješteno.

Prvu prevaru građana Stupa ilidžanske vlasti napravile su 2011. godine, kada su falsifikovali potpise savjeta mjesne zajednice i pripremili teren za nicanje betonskih spavaonica mnogo veće spratnosti od do tada predvidjene, izgrađene se betonske spavaonice bez potrebne komunalne infrastrukture, javnosti poznate kao Tibra.

U 2017.god. ilidžanske vlasti, i ovaj put pomognute svojim redovnim saradnicima kada su važne odluke u pitanju, Našom strankom i Prvom strankom, ponavljaju prevaru dovodeći u zabludu gradjane okupljene u zbor gradjana Stupa II. Naime, Prijedlog Odluke koji nije dobio podršku gradjana ponudjen je na usvajanje Opštinskom vijeću uz lažno obećanje da će zahtjevi gradjana uobličeni u 18 zaključaka kao takvi postati dijelom Odluke. Takvu prevaru i vanproceduralnu praksu kojom se išlo u prilog investitorima i ilidžanskoj oligarhiji prepoznali su klubovi SDP-a i DF-a koji pozivaju istražne organe da ispitaju slučaj. I pored zahtjeva gradjana da nikakva nova izgradnja ne može početi prije obeštećenja onih koji su zbog prve prevare pretrpili štetu, prije nego što bude izgradjena osnovna škola, prije nego što se riješe infrastrukturni problemu itd., svjedoci smo da je izgradnja stambeno-poslovnih zgrada počela. Samo investitorima i ilidžanskim vladarima poznato je i po kojem regulacionom planu”, tvrdi Avdić.

Zbog svega spomenutog i s obzirom na zahtjeve gradjana Stupa II, kako tvrdi Avdić, na jučerašnjoj sjednici klubovi SDP-a i DF-a su tražili smjenu Predsjedavajućeg OV-a, te uvrštavanje u dnevni red sjednice tačke u vezi sa nerealiziranim zahtjevima gradjana te početkom nove izgradnje na Stupu II.

Prostom većinom, uz opetovanu podršku klubova vijećnika koji su vlast podržali i 2017. godine, zahtjevi SDP-a i DF-a su odbijeni, tvrdi Avdić.

“Pored mene, na konferenciji se obratio i Damir Mašić – Predsjednik KO SDP BiH Sarajevo, Samir Habota – predsjednik zbora građana Stupa II iz 2011. godine, kada je prva prevara i počinjena, Amar Kečo Predsjednik Kluba vijećnika DF, Nedžad Tinjak – vijećnik SDP-a”, zaključuje Avdić.