Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mišić: Tužbe protiv Sindikata uprave RS-a

ranka_misic333
Ranka Mišić

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić najavila je tužbe protiv rukovodstva Sindikata uprave RS i njihovog advokata Milana Petkovića, jer su, kako tvrdi, “proizvoljno tumačeći odluku Ustavnog suda RS-a nanijeli jezivu štetu“ sindikalnoj organizaciji koju ona predvodi.

Mišić je na vanrendoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakla da nije tačno da je entitetski Ustavni sud poništio Status Saveza sindikata, te da tim povodom sindikalci uprave „ciljano iznose laži“.

Po njenim riječima, Statut Sindikata RS-a, koji je registrovan kod nadležnog suda, nije prestao da važi i da oni sa svojih 15 granskih sindikata nastavljaju rad u punom kapacitetu.

Potvrdila je da će biti provedena odluka Ustavanog suda, koji je, kako tvrdi, osporio samo jedan član Statuta, te po jednu alineju iz još dva člana.

Taj sud je prije dva dana ocijenio da određeni članovi Statuta Saveza sindikata RS-a nisu u saglasnosti sa Ustavom RS-a i Zakonom o udruženjima i fondacijama RS-a.

Osporene su odredbe koje se odnose na nadležnost Generalnog vijeća Saveza sindikata u vezi izbora članova Statutarne komisije, zatim na nadležnost tog vijeća da mijenja i usklađuje odredbe Statuta, nadležnost Predsjedništva da usvaja završni račun, kao i član koji se odnosi na to kada Statut stupa na snagu.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a, koji tvrdi da od te sudske odluke “Savez sindikata RS-a zvanično ne postoji”.

U Sindikatu uprave, koji su ranije napustili Savez sindikata, mjesecima osporavaju Status, ali i legitimnost izbora rukovodstva Saveza sindikata, predvođenog Rankom Mišić, te tvrde da “organizacija koja je godinama djelovala mimo zakona mora da snosi odgovornost”.