Direktor zavoda za javno zdravstvo

Avdić: Nadam se da se neće ponoviti oktobar i novembar, inače slijedi pooštravanje mjera

nermin avdic (1)

Tokom dva dana sve zdravstvene ustanove će dobiti onoliko vakcina koliko im može pripasti. Od agencija smo dobili odobrenje da se krene s cijepljenjem”, rekao je Avdić

Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) u Bosni i Hercegovini bilježi veliki skok broja zaraženih COVID-om 19, potvrdio je na konferenciji za medije Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

On je potvrdio da smo praktično u trećem valu pandemije, koji će, ukoliko se ne promijeni svijest kod građana, dodatno opteretiti i onako opterećeni zdravstveni sistem u kantonu.

Tokom jučerašnjeg dana u bolnice je zbrinuto 12 pacijenata, a Avdić se nada da se uz pridržavanje mjera i preporuka ipak neće ponoviti oktobar i novembar. U protivnom, važeće mjere će se pooštriti te će doći do zatvaranja objekata i prelaska na online nastavu u školama.

“Policija i nadležne inspekcije obećali su da će raditi na provođenju mjera koje su na snazi”, rekao je Avdić.

U Hercegovačko-neretvanski kanton već je pristiglo 550 vakcina koje je ranije donirala Srbija, a njihova distribucija u ovom kantonu već je započela.

“Tokom dva dana sve zdravstvene ustanove će dobiti onoliko vakcina koliko im može pripasti. Od agencija smo dobili odobrenje da se krene s cijepljenjem”, rekao je Avdić.

Vakcina, podsjeća, nije sporna, a sporno je bilo tek to hoće li stići i drugi kontigent kako bi se izvršila revakcinacija.

“Vlada Srbije jučer je dala garanciju da će uskoro stići i novih 5.000 vakcina. I predstavnik AstraZenece je obećao da problema ove vrste neće biti”, dodao je Avdić.

Distribucija vakcine danas se vrši u Mostaru, a sutra će pristići u ostale općine i gradove ovog kantona. Prioritet su COVID bolnice pa ostale zdravstvene ustanove te starački domovi ukoliko bude mogućnosti.

Avdić je na kraju rekao da u regionu nisu zabilježeni slučajevi klasične gripe kao i da je danas održan sastanak svih nadležnih nakon što su u javnost procurili videosnimci sa zabava u mostarskim klubovima u kojima su se u potpunosti kršile mjere.