"Žurnalova" presica ispred "Bosnaplasta"

Avdić: To je ta logika u BiH, u kojoj je za nasilje uvijek kriva žrtva

zurnal_press_bosnaplast_2
Selvedin Avdić, urednik Žurnala (FOTO H. Đapo / Fokus.ba)

Ako je njihova zaštita to što pokazuju, molim vas da nas više ne štite. Izgidosmo, poručio je Karić

Mi nemamo neko povjerenje u naše pravosuđe, ali ipak smo odlučili podići tužbu protiv Huse Ćesira jer nema razloga da trpimo apsolutne uvrede koje smo dobili od njega, poručio je danas Selvedin Avdić, urednik “Žurnala”, u obraćanju medijima na presici organizovanoj ispred firme “Bosnaplast”.

Presica je organizovana povodom nedavnog incidenta koji je izazvao Huso Ćesir, direktor Bosnaplasta i predsjednik opštinske organizacije SDA Novi Grad, ali i onoga što se dešavalo nakon toga, posebno reakcija koje su uslijedile od strane čelnika SDA.

“Imali ste priliku čitati saopćenje Huse Ćesira u kojem nas je optužio za industrijsku špijunažu i da smo strani ‘plaćenici, mada je to uobičajeni način na koji domaći tajkuni etiketiraju novinare i ljude koji pokušavaju da istražuju njihov rad i da se bavimo “reketaško” novinarstvo”, kazao je Avdić.

“To je ta logika u BiH, u kojoj je za nasilje uvijek kriva žrtva, a ne nasilnik. Vi tužite novinara kojeg ste pokušali da pretučete, to je ta logika u kojoj je sve moguće”.

Eldin Karić, direktor mreže Account u okviru koje djeluje portal Žurnal, pozvao je međunarodne organizacije da ih “više ne štite, ako će ih štititi kao do sada”.

“Ako je njihova zaštita to što pokazuju, molim vas da nas više ne štite. Izgidosmo. Molimo institucije da rade svoj posao, da SDA javno osudi i sankcioniše svog člana. Tražimo javno izvinjenje Bakira Izetbegovića koji je svojom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad čija je jedina bitna karakteristika da su SDA. Danas smo napadnuti mi, smrt fašizmu, sloboda narodu”, kazao je Karić.

Karićevo obraćanje vam prenosimo u cijelosti:

“Objavimo aferu “Diploma”, naše kolege idu na ispitivanje u Tužilaštvo BiH, pitaju ih ko im je izvor informacija…
Objavimo aferu “SOA” ponovo poziv za novinara Žurnala i ispitivanje s kim sjedi, s kim se druži, otkud njemu informacije o ruskom uticaju…

Trpimo diskreditiranje od hrvatskih obavještajnih službi, kao i političara bliskih SOA-i, a na raju i od kolega koje su se stavile u funkciju određenih političkih skupina.

Našeg snimatelja napadne predsjednik OO SDA, Huso Ćesir, snimimo to, objavimo, a policija cijeli dan maltretira našeg kolegu, da bismo na kraju dobili krivičnu prijavu za neovlašteno snimanje. Na sve to dobijemo reakciju predsjednika SDA koji kaže da Ćesir nije napao kamermana nego kameru. To je još jedan dokaz kako političke elite koje su opljačkale ovu zemlju, premrežile je paralelnom korupcijskim sistemom, pod komandom tripoda SDA-SNSD-HDZ i
moralno unakazili ovo društvo, doživljavaju javnost i građane koji pune budžete i obezbjeđuju im ambijent pseudodemokratske diktature.

Na sve to, izostaje i reakcija političkih stranaka koje nisu sastavni dio ovog tripoda vlasti. Što ne znači da to ne žele biti. U svojoj samozaljubljenosti oni ne vide građane, ne vide gdje žive, ne osjete probleme ljudi… Od fingirane borbe za  nebitno dozvoljavaju da se krši osnovno ljudsko pravo na slobodu govora.

Čast izuzecima, ali reakcija je izostala, a sada kreće i proces relativizacije samog napada, pa čak očekujem i osudu Žurnala zato što radimo svoj posao. Izostala je i reakcija kolega. Hvala udruženju BH novinari i pojedincima koji su iskoristili svoje medije da, pored suhoparnog informiranja o napadu na snimatelja, skrenu pažnju na problem
divljačkog obračuna kriminalaca i tajkuna sa onima koji otkrivaju i javnosti predstavljaju njihova nedjela. 

Nažalost, nije falilo ni kolega koji su iskoristili priliku da kroz izjavu jednog tajkuna, nas predstave kao “reketaške novinare”. Osim reakcije Američke ambasade, nismo primjetili reakcije i osude drugih međunarodnih
predstavnika u BiH, kao ni predstavnika mnogobrojnih međunarodnih organizacija koje ovdje zarađuju ogromne svote štiteći ljudska prava i slobode medija. Ako je njihova zaštita to što u ovom slučaju pokazuju, molim ih da nas više ne štite. Izgibo smo”, kazao je Karić i na kraju poručio:

“Zbog svega ovog tražimo da:
1. Institucije za provođenje zakona procesuiraju one koji su napali kolegu Adija Kebu dok je obavljao svoj zadatak;

2. Stranka demokratske akcije javno osudi i sankcioniše svog člana i predsjednika OO SDA Novi grad;
3. Javno izvinjenje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je svojom neodmjerenom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad i iživljavanje kojekakvih hohštaplera i kabadahija, čija je jedina bitna karakteristika da su bliski SDA;
4. Bilo bi lijepo da naše kolege bojkotuju medijska obraćanja i aktivnosti predstavnika SDA, dok se ne ispune ovi uslovi jer danas smo napadnuti mi, sutra će sigurno to biti neko od vas.
5. SMRT FAŠIZMU…