Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poreska uprava rs

Manja naplata poreza na dohodak, a povećana naplata doprinosa

poreska-uprava-rs

Najveće smanjenje kod prikupljenih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu 49,6 miliona KM, što je za 11,8 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u prvom kvartalu 2019. na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 621,9 miliona maraka, što je za 17,5 miliona KM ili tri posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar-mart ove godine naplaćeni su u iznosu 143,6 miliona maraka, što je za osam procenata manje nego za prva tri mjeseca lani.

Najveće smanjenje kod prikupljenih prihoda bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu 49,6 miliona KM, što je za 11,8 miliona maraka manje u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

Razlog manje naplate ovog prihoda leži u činjenici da je Vlada RS u prošloj godini povećala neoporezivi dio plate na 500 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika u RS.

Porez na dobit je u prva tri mjeseca ove godine prikupljen u iznosu od 88,1 milion KM, što je na prošlogodišnjem nivou.

Što se tiče naplate poreza na nepokretnosti, ona je u prva tri mjeseca ove godine iznosila 2,5 miliona KM, a što je za 802.510 maraka manje nego u istom periodu prošle godine, dok je naplata poreza na upotrebu držanje i nošenje dobara u prva tri mjeseca ove godine veća za šest procenata u odnosu na usporedni period.

Naplata doprinosa je u prvom kvartalu ove godine zabilježila značajan rast, te je naplaćeno 371,7 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili devet posto više nego u istom periodu lani.