BiH

Afera o naoružavanju selefija

Avdo Avdić: Gordana Tadić štiti svoje rođake Đakovića i Krešića

14/03/2019

"Vi imate situaciju da se rodbinske veze povlače i da su pravosudne institucije BiH procesuirale one koji upozoravaju na paraobavještajno ili u ovoj slučaju obavještajno djelovanje država iz regije"

Obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali su najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojkog kantona. Cilj je bio, kako je navedeno u dokumentima kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je utvrdila je “BiH leglo terorizma”.

Sve ove aktivnosti, prema informacijama Žurnala, provođene su uz pomoć zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, a akcijom na teritoriji BiH koordinirao je hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, inače, dugogodišnji službenik hrvatske obavještajne službe kojeg su čak i holandske vlasti protjerale zbog paraobavještajnog djelovanja. Veza sa institucijama Republike Srpske bio je novinar RTRS-a Mato Đaković kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama.

“Tužilaštvo je formiralo predmet iz samo jednog razloga, da zataška sve ovo. Zašto? Zato što je šef odjela za terorizam u stalnom kontaktu sa Mijom Krešićem koji je akter ove afere. Drugo, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je prva rodica jednog aktera afere, Mata Đakovića. Gordana Tadić je prva rodica Mije Krešića, drugog aktera afere. Vi imate situaciju da se rodbinske veze povlače i da su pravosudne institucije BiH procesuirale one koji upozoravaju na paraobavještajno ili u ovoj slučaju obavještajno djelovanje država iz regije”, istakao je za televiziji TV1 Avdo Avdić koji je istražio čitav ovaj slučaj.

Dodaje da se koriste sve pravosudne institucije da budu u službi susjednih država.

“Mene uopšte ne iznenađuje reakcija državnog Tužilaštva. Meni su jasne namjere Gordane Tadić, a to je zaštititi po svaku cijenu svoje prve rođake sa kojima se ona sastaje sve vrijeme i čije upute ona sve vrijeme sluša”, rekao je Avdić..

 

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.