Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aviobomba teška 250 kilograma izvađena iz Save FOTO

aviobomba_bosanski_brod_3

Avio bomba težine 250 kilograma sa 100 kilograma eksploziva, izuzetno razorna i opasna, zaostala iz Drugog svjetskog rata, uspješno je izvađena iz rijeke Save kod Bosanskog Broda, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Sve aktivnosti na uklanjanju aviobombe uspješno se provode. Aviobomba je zvađena iz vode i čamcem se transportuje prema obali gdje čeka specijalno vozilo s kojim će se transportovati na poligon, odnosno na mjesto za uništavanje”, rekao je Solak.

On je naveo da u cijeloj akciji pored pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, učestvuju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite RS-a i češki tim ronilaca, te da se sve obavlja uz koordinaciju Ministarstva sigurnosti, Granične policije BiH, ali i lokalne policije i lokalnog stanovništva.

“Bilo je potrebno zaustavi saobraćaj i promet na graničnom prelazu Bosnaski Brod – Slavonski Brod u okolinu samog vađenja i samog mjesta gdje ćemo je iznijeti na obalu. Bilo je bitno ukloniti stanovništvo i bilo koje zadržavanje svesti na minimum na tom prostoru. Ispoštovane su sve mjere sigurnosti i sve sigurnosne stvari koje se prije svega odnose na lokalno stanovništvo. Za nas koji smo radili je to uobičajan posao i sve je dobro prošlo. Ipak, dok bombu ne uništimo ne možemo reći da je sve završeno, ali sve teće po najboljem redu”, naveo je Solak.

Naglasio je da se radi o aviobombi izuzetno opasne, odnosno izuzetno razorne moći.

“Mora se voditi računa i o sitniim detaljima, odnosno unaprijed tačno znati šta će se raditi i kada. Nakon što se transportuje na poligon, ako stignemo na vrijeme možda i danas da se radi uništavanje, ako ne onda sutra na sigurnoj lokaciji”, naveo je Solak.