Humanitarni let

Avion iz Sthokloma sletio u Sarajevo, putnici idu u karantin

avion-amer

Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, nadležne institucije Kantona Sarajevo dale su pismenu garanciju o spremnosti za prihvat grupe povratnika

Avion sa bh. državljanima sletio je na Sarajevski aerodrom, uz prethodnu saglasnost Ministarstva sigurnosti. Ovo je evakuacioni humanitarni let koji je organiziran za povratak državljana BiH iz Stockholma za Sarajevo.

Granična policija BiH će obavljati granične provjere u skladu sa zakonom, nakon čega će putnici biti upućeni sanitarnim inspektorima, koji će dalje poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, nadležne institucije Kantona Sarajevo dale su pismenu garanciju o spremnosti za prihvat grupe povratnika, u smislu uvjeta za prihvat, organiziran prijevoz do karantene, smještaja, uvjeti boravka i medicinsko-epidemiološki nadzor u objektu karantene studentski dom Bjelave.

Također, isti zahtjev je upućen i Federalnom stožeru civilne zaštite, kao i nadležnim institucijama Republike Srpske, koji su dostavili pismenu garanciju da će, svatko iz svoje nadležnosti, adekvatno se pobrinuti za putnike iz humanitarnog leta iz Stockholma.