BiH

Molitvu predvodio Hrizostom

Badnje veče u Sarajevu: Ispred Stare pravoslavne crkve zapaljen badnjak

06/01/2020
Foto: Fena

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio

Pravoslavni vjernici večeras su u dvorištu Stare crkve sv. Arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, zapalili badnjak i time obilježili početak proslave Badnje večeri.

Večernju službu i paljenje badnjaka služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

U obraćanju vjernicima mitropolit istakao značaj i simboliku badnjaka, te im čestitao Badnje veče i Božić.

Službama bdijenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena, a u pravoslavne domove se unosi badnjak, kojem je Crkva dala poseban smisao.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnja večer je porodični praznik, kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta.

Božić je uz Vaskrs najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije Božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.