Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bahatost bez premca: Ne želi plaćati RTV taksu, ali želi da “ovce” i dalje pune budžet

rtv taksa

Odbor Javnog RTV sistema BiH jednoglasno je usvojio prijedlog novog modela naplate RTV takse putem poreza. Usaglašene su i izmjene i dopune Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu. I dok se sad čeka potez Vijeća ministara BiH pojedini političari još jednom dokazuju koliko su bahati i bezosjećajni.

Naime, gostujući u emisiji “Zabranjeni forum” TV Pink Mario Karamatić (HSS BiH), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji mjesečno naplati nekoliko hiljada konvertibilnih maraka na ime plate, toplog obroka, naknade za odvojeni život… bez imalo ustezanja je ustvrdio da ne plaća i nema namjeru plaćati RTV taksu.

“Ne plaćam RTV taksu, zbog čega bih je plaćao”, kazao je Karamatić. Nakon reakcije gledaoca koji se javio uživo u program i konstatacije da je sramota ne plaćati RTV taksu sa tolikim primanjima koje dobiva iz budžeta, Karamatić je podrugljivo dodao:

“Elvis sa Ilidže sigurno nije glasao za HSS ili za mene. Evo samo da poručim gospodinu da nastavi redovno plaćati sve doprinose da bih ja mogao imati redovna primanja”!?

Inače, novi model naplate RTV takse, takozvani medijski porez za javne emitere, omogućio bi da javni servisi u našoj zemlji dostignu nivo koji bi se mogao nazvati evropskim i razvojnim. Na taj način, smatraju čelnici entitetskih radio-televizija, javni servisi bili bi tamo gdje i pripadaju, u civiliziranom dijelu svijeta. No, prije toga Vijeće ministara trebalo bi podržati dogovor tri emitera.

Novi prijedlog Odbora sistema promijenio bi omjer raspodjele prihoda od RTV takse, što je Odbor također jednoglasno prihvatio. Predviđa se da bi se novim modelom prikupljalo više nego sada novca, u najboljem slučaju oko 90 miliona maraka.