Bajram-namaz u Tuzli: Njegovati porodične i tradicionalne vrijednosti

tuzla-bajram

Predvodeći centralnu bajramsku svečanost za Muftijstvo tuzlansko, koja se održala u džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, poručio je da se ˝vjernici trebaju okrenuti očuvanju porodice i njenih tradicionalnih vrijednosti˝, piše Anadolu Agency (AA).

˝Ovog bajramskog jutra opraštamo se od dragog gosta, mjeseca ramazana, čijem se dolasku radujemo, a kojeg sa sjetom ispraćamo. Mir je zavladao našim srcima i bajramu se radujemo kao kruni ramazana, ibadeta i odricanja, te se nadamo nagradi za materijalne darežljivosti. Naša su srca puna zajedništva i ljubavi, koje su ispunili zajednički iftari, mukabele i teravije. Na mnoga zbivanja ne možemo znatnije utjecati, ali pozivam vas da se okrenemo onome što je u našoj moći, te da se brinemo za svoju porodicu i njene vrijednosti˝, kazao je ef. Fazlović.

On je naglasio da ˝o porodici ne ovisi samo biološki opstanak, nego je to izgled moralnog lica čovječanstva˝, te da nam porodica daje samopouzdanje i vrline koji nas čine jačim i život čine ljepšim.

tuzla-bajram1

˝Porodica je nezamjenjiva institucija za izgradnju zdrave ličnosti. Dani pred nama donose bereket i provedimo ih zajedno u okrilju porodičnih, tradicionalnih vrijednosti. Okrenimo se njegovanju tog okrilja za građenje boljeg društva˝, naglasio je ef. Fazlović, koji je vjernicima prenio bajramske poruke Huseina ef. Kavazovića, reisu-l-uleme o sklapanju prijateljstava i brizi o ljudima u nevolji, slabim i bolesnim ljudima, te izbjegavanju svađa i prepirki.

Inače, vrijeme Bajrama u Tuzli označio je pucanj iz topa, koji je proteklih ramazanskih dana, nakon više od 60 godina, ponovo označavao vrijeme iftara.