BiH

KS

Bajramović: U narednim danima očekujemo povećanje broja hospitaliziranih osoba

06/11/2020

Istakla je da je danas u KS registrirano 507 novozaraženih od 1.324 analizirana uzorka

Vršiteljica dužnosti predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, doktorica epidemiologije Anisa Bajramović kazala je da u narednim danima očekuje povećanje broja hospitaliziranih osoba, s obzirom na broj novozaraženih u zadnjih nekoliko sedmica.

Istakla je da je danas u KS registrirano 507 novozaraženih od 1.324 analizirana uzorka.

– U taj broj spadaju i dodatne analize uzoraka koji su se nalazili u hladnom lancu i više nemamo takvih rezervi. Sa kapacitetima koje sada imamo, svi uzorci će biti obrađeni u 24 ili 48 sati – pojasnila je Bajramović na pres-konferenciji.

Istakla je da broj hospitaliziranih osoba iznosi 149, i to 94 osobe u Klinici za plućne bolesti “Podhrastovi”, a 55 u Općoj bolnici “Prim. Dr. Abdulah Nakaš”. Na respiratoru je šest osoba, a 22 osobe su otpuštene iz bolnica.

U KS trenutno ima 4.662 aktivna slučajeva zaraze, ukupno je izliječenih 6.543, a od početka pandemije registrirano je 11.346 slučajeva zaraze. Ukupan broj smrtnih ishoda je 141.

Bajramović smatra da se građani KS bolje pridržavaju propisanih mjera, te je poručila da se jedino na taj način može usporiti povećanje broja novih zaraza.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.