Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bajramska trpeza porodice Namas: Zamijenili tradicionalna jela zdravim slatkišima

porodica-namas4

Kraj najblagoslovljenijeg muslimanskog mjeseca ramazana obilježava Bajram, praznik koji u domovima vjernika okuplja članove porodice i prijatelje uz neizostavnu trpezu. Iako na ovaj radostan dan za sve vjernike trpeza ne mora biti obilna, ona je skoro pa uvijek prepuna raznovrsnih slanih i slatkih jela. U domu porodice Namas u Sarajevu sve je spremno za najradosniji dan koji će i ove godine uz članove porodice, okupiti veliki broj mališana koji će uživati u neobičnim slatkišima, piše Anadolu Agency (AA).

Tradicionalna jela, a posebno čokoladni slatkiši ove godine na Bajram bit će zamijenjeni zdravim i domaćim slasticama pripremljenim na specifičan način.

porodica-namas1

“Mi imamo drugačiju tradiciju proslavljanja Bajrama, odnosno pripreme za taj praznik. Naša porodica je drugačija što se tiče pripreme slatkiša i jela na Bajram. Ne pravimo tradicionalne slatkiše kao što je baklava već uzmemo nešto zdravo, ovaj put imamo posebnu situaciju jer pravimo bajramsku zabavu za djecu koju ćemo pripremiti za zdrav način i da djeca uživaju”, ističe Safija Softić-Namas.

Njen suprug Tarik te djeca Sirin i Tahir u porodičnoj atmosferi uživaju praveći zdrave kolače za djecu koja će posjetiti njihov dom. Za “energetske kuglice” koje prave, Safija ističe kako je potrebno dosta hurmi bez košpica, tahin-paste koja se dobija od mljevenih zrna susama te zobenih žitarica. Uz to, po želji se mogu dodavati i grožđice, lješnjaci, bademi i orasi kako bi okus slatkiša bio što bolji, dodaje Safija.

Safijina djeca, prema njenim riječima, redovno nalaze svoje mjesto tokom pripreme hrane i svako ima svoj zadatak.

Jedan od najomiljenijih ljetnih slatkiša djece je, kako kaže Safija, sladoled koji se ovog Bajrama također naći na bajramskoj trpezi. Za pripravak ove poslastice, Safija kaže da je potrebno nekoliko komadića sezonskog voća među kojima borovnice, jagode ili maline. Sladoled, prema Safijinom receptu sadrži med, začinsko bilje poput mente ili lavande te sok od narandže.

porodica-namas2

Prvi interes za zdravu hranu kod Safije se, kako kaže za AA, javio prije skoro četiri godine, a nakon nekoliko završenih online kurseva, danas uspješno rukovodi predavanjima i radionicama o hrani.

“Pokušavam ljudima oko sebe, porodici i šire da pokažem da zdravo može biti i ukusno, da lijepo izgleda, a posebno je važno to kad sa radi o djeci”, ističe dodajući kako čokolada na policama prodavnica lako može zamijenjena voćem u čokoladi u čijem pravljenju učestvuje cijela porodica.

Bajramsko jutro, kako ističe porodica Namas, započinje ranim buđenjem a već prije podne, cijela porodica na okupu dočekuje mnogobrojne prijatelje i rodbinu. Neizostavni dio obilježavanja Bajrama je ručak kojim se simbolizira završetak prethodnih mjesec dana posta gdje su se vjernici od zore do akšama suzdržavali od pića i hrane.

Prilikom bajramskih susreta, kako kaže Safija, gosti koji prvi puta dolaze u njen dom najčešće imaju predrasude o zdravoj hrani koja im se nudi smatrajući kako je ona kao takva uglavnom bez pravog okusa.

“Prvo svi imaju predrasude i uglavnom misle da je to hrana koja je bljutava, ali kasnije se razuvjere i pitaju mogu li opet doći jer se oduševe”, dodaje šaljivo Safija.

porodica-namas3

Prema njenim riječima, najomiljeniji bajramski kolač baklava, rijetko se nalazi na njenoj trpezi kao i hurmašice, tulumbe ili kadaif.

“Nema baklave, nemam ništa protiv tradicije, većina naših nana to pravi jer je to dio bajramskog doživljaja ali mislim da je lijepo da se i promijeni to. Može se reći da baklava ako se rijetko jede, onda nije štetna jer sve što se koristi u umjerenim količinama, ne može nam štetiti, organizam to može da neutrališe. Ako se jede često, onda nije zdravo”, napominje Safija.