Bajro Ikanović iz ISIL-a poručio: U Bosnu se vraćam samo s oružjem u ruci

BiH

bajro ikanovic4

Bajru Ikanovića (39) iz Hadžića borca Islamske države, po povratku iz Sirije čeka izvještaj, koji je protiv njega podnesen zbog pripadanja terorističkoj grupi, ali i organizovanja takve formacije, za šta je predviđena kazna zatvora od minimalno pet godina

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrđeno je da je ovaj džihadista pod njihovom lupom.

Te vaše obavještajne službe su napravile grešku jer su mislile da će nas se tako otarasiti. Međutim, problem će im predstavljati povratak osobe vojno osposobljene za rat. Nasamarili smo ih, oni su zakasnili kada je u pitanju Sirija

“B.I. je predmet rada Državne agencije za istrage i zaštitu. Protiv te osobe SIPA je 10. juna 2014. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo organiziranje i pripadanje terorističkoj grupi”, potvrdila je Nezavisnim novinama Kristina Jozić, portparol SIPA.

Konkretno, kako se saznaje, Ikanovića SIPA tereti da je počinio krivično djelo iz člana 202 d Krivičnog zakona BiH.

“Ko postane pripadnik terorističke grupe ili na bilo koji drugi način učestvuje u aktivnostima terorističke grupe, uključujući pružanje finansijske i bilo koje druge pomoći, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine”, stoji u tom članu, gdje je, takođe, navedeno da je minimalno pet godina predviđeno za organizovanje terorističke grupe.

Ikanović je, inače, svrstan na američku crnu listu ljudi povezanih s terorizmom, koju je na svom internet sajtu objavilo Ministarstvo finansija SAD, a u BiH je već osuđivan zbog terorizma, i to na osam godina.

Međutim, pitanje je hoće li ga ponovo stići slovo zakona jer je on ranije izjavljivao da planira ratovati dok je živ.

“Ja sam iz Bosne otišao da se nikada ne vratim, osim s oružjem u ruci”, kazao je prije dvije godine Ikanović, kojeg bezbjednosni stručnjaci etiketiraju kao “najopasnijeg Bošnjaka, pripadnika vehabijske zajednice koji u redovima Islamske države komanduje stotinama boraca”.

Osim što, dakle, zvecka oružjem, on otvoreno priznaje da su on i njegovi saborci u borbi na sirijskom ratištu stekli veliko iskustvo, odnosno da su im bitke kao treninzi, a pritom tvrdi da su, kako kaže, nasamarili bh. bezbjednosni sistem.

“Te vaše obavještajne službe su napravile grešku jer su mislile da će nas se tako otarasiti. Međutim, problem će im predstavljati povratak osobe vojno osposobljene za rat. Nasamarili smo ih, oni su zakasnili kada je u pitanju Sirija”, izjavio je Ikanović u julu 2013. godine, pola godine nakon što se pridružio ratnicima trenutno najozloglašenije terorističke organizacije.

Problem je, istovremeno, to što Ikanović nije jedini bh. državljanin koji se trenutno bori u redovima grupe odgovorne za brojne brutalne likvidacije.

bajro ikanovic sud

 

 

 

“Od oko 300 građana BiH koji su se borili u Siriji u redovima Islamske države, kada smo uveli kazne, vratilo se oko 100 građana, oko 50 je poginulo i oko 150 još tamo ratuje. Za nas je to ogroman broj”, rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Kristijan Danijelson, generalni direktor Direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, rekao je da se borci za IS regrutuju na Balkanu, ali i u Švedskoj, odakle je on, ocijenivši da je to u Švedskoj pitanje integracije, a na Balkanu više rezultat ekonomskih problema i radikalizacije.