Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mirko Lajić

Baka ga još kao bebu ostavila u snijegu, sada sanja svoj slikarski san

01

Imao je težak život u prijedorskom selu Babićia, a očeva majka ga je ostavila u snijegu kad je imao samo šest mjeseci

Mirko Lajić (53) iz Prijedora od dječačkih dana crta i slika te piše poeziju. Svojim talentom oduševio je klijente lokalnog frizerskog salona u kojem posljednjih dana oslikava zid.

“Radim sliku djevojke akrilnim bojama. Kad je završim, imat će 3D efekt jer će ljudi misliti da je okvir stvaran, a ne oslikan. Okvir ću raditi uz povećalo, milimetar po milimetar. I cjelokupna slika će odavati dojam ogledala”, priča Lajić za Srpska Info.

Dodaje da je već uradio nekoliko slika s 3D efektom te da mu nijedna slikarska tehnika nije nepoznata.

“Radim apsolutno sve. Postoje možda neke tehnike za koje nisam čuo pa ih nisam radio. Čuo sam od čovjeka da uljanim bojama premaže platno nekoliko puta i pušta da se osuši pa se onda žiletom radi slika, i to ću uraditi kad stignem”, kaže on.

Priča da je imao težak život u prijedorskom selu Babići jer su mu se roditelji rastali dok je bio beba, a očeva majka ga je ostavila u snijegu kad je imao samo šest mjeseci.

“Cijelu noć bio sam u snijegu koji se topio jer je bio april. Našla me je tetka ujutro. Bog me je sačuvao, a majčini roditelji othranili”, priča sa suzama u očima.

Navodi kako ni sam ne zna koliko je umjetničkih djela u životu napravio.

“Najviše sam radio crteže i slike. Najbolje sam darovao ili prodao. Najveći broj ih je u Austriji, Srbiji, Kanadi i Australiji”, kaže Lajić.

Navodi da inspiraciju dobiva na neobičnim mjestima, ali da je uvijek iskoristi i svoju kreativnost izrazi na bilo kakvu papiru, a u nekim slučajevima to bude i crtež na malom papiriću ili kartonu od kutija za piće.

“Imam napad inspiracije na nenormalnim mjestima, često u kafanama jer mi muzika daje inspiraciju, ali tu je slabo osvjetljenje pa mi je s vremenom i vid oslabio”, tvrdi on.

Lajićev umjetnički talent najviše dolazi do izražaja na slikama koje su napravljene pomoću nekoliko miliona tačkica.

“To je piktografija i za nju treba mnogo vremena, ali i strpljenja i živaca, ali to radim s ogromnom smirenošću”, objašnjava.

Lajić slika i ikone te smatra da je religija izvor svega te za njega duhovnost ima neprocjenjiv značaj. Dodaje da je umjetnički dar zapisan u njegovim genima.

“Moja baka Jelena, majčina majka, bila je talentirana, ali imala je 12 djece i zbog svojih obveza nije otkrila svoj talent. Osnove slikarstva učio sam od svog školskog kolege u Beogradu gdje sam pohađao osnovnu školu”, priča on.

Navodi da zbog slabog prosjeka ocjena nije upisao likovnu akademiju, ali da to nije prepreka za njegovu kreativnost. Usporedno sa slikanjem, Lajić piše poeziju.

“Imam velik broj ispisanih bilježnica, predlagali su mi da sve što sam napisao objedinim i izdam. Jedan od mojih najdražih citata je: ‘Bezuvjetno davanje – to je jedina prava ljubav, a sve ostalo je samo plijen'”, kaže Mirko.