Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik CIK-a

Bakalar: Ustupit ćemo svu traženu dokumentaciju Tužilaštvu BiH, ništa ne krijemo

Predsjednik CIK-a BiH kazao je za Fokus da je krivičnu prijavu protiv Komisije podnio Hrvatski narodni sabor u vezi s brojanjem glasova putem pošte za jednu izbornu jedinicu u RS-u, a čije je žalbe ranije Sud BiH već odbio

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH kazao je za Fokus da je CIK dobio zahtjev od Tužilaštva BiH da se izvrši uvid u određenu dokumentaciju u vezi s brojanjem glasova u Glavnom centru za brojanje, a koji su pristigli putem pošte za jednu izbornu jedinicu u entitetu Republika Srpska na prošlogodišnjim lokalnim izborima u BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Predsjednik CIK-a kaže da je prema njegovim saznanjima krivičnu prijavu protiv CIK-a podnio Hrvatski narodni sabor, te naglašava da će CIK ustupiti traženu dokumentaciju .

Bakalar ističe i da je nezadovoljstvo određenih političkih stranaka u vezi s prebrojavanjem glasova u ovom istom slučaju već problematizirano u onoj fazi izbornog procesa kada su se mogli žaliti na rezultate izbora, a koje je Sud BiH odbio.

– Želim reći da CIK aktivno surađuje sa svim tužiteljstvima i po nekim saznanjiam koja smo mi dostavili tužiteljstvima za ono što smo mi smatrali kaznenim djelom i naravno u ovim situacijama kad neko smatra da smo mi počinili neko kazneno djelo. U ovom slučaju radi se o nečemu što je već problematizirano u izbornom procesu u fazi prebrojavanja glasova kada su određeni politički subjekti bili nezadovoljni rezultatima koji su utvrđeni, pa zatim potvrđeni. Njima je nedostajao određen broj glasova da osvoje mandate u skupštinama općina ili gradova i to je već problematizirano, upućene su žalbe i Sud BiH je sve te žalbe odbio. Sad se isto sve to problematizira kroz neke kaznene prijave. Mi ćemo ustupiti svu dokumentaciju koju imamo, ništa ne krijemo . Imamo sve potkrijepljeno dokazima i potvrđeno odlukama Suda BiH. Neka ljudi rade svoj posao- kaže Bakalar.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar pojasnio je za Fokus da će CIK na zahtjev Tužilaštva BiH dati kopije traženih dokumenata, jer je u ovom slučaju riječ o predistražnim radnjama koje se provode bez sudske naredbe i na osnovu dopisa postupajuće tužiteljice, te da će zbog toga originali ostati u Komisiji.

Inače, kako saznaje Fokus iza prijave Tužilaštvu BiH stoje hrvatske stranke iz Teslića kojima je nedostajalo manje od 20 glasova kako bi dobili mandat u tamošnjem općinskom vijeću, te smatraju da taj mandat nisu dobili zbog navodnih malverzacija prilikom brojanja glasova iz inozemstva.

SIPA nije “upala” u sjedište CIK-a BiH

S obzirom da su pojedini mediji objavili vijest da su pripadnici SIPA-e “upali” u prostorije Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), CIK BiH obavještava javnost da su istražitelji Tužilaštva BiH i SIPA-e u kontaktu sa CIK BiH već nekoliko sedmica po pitanju određene krivične prijave po kojoj su, kao istražitelji dužni da postupaju.

Postupajuća tužiteljica je od Centralne izborne komisije BiH dopisom tražila na uvid određenu dokumentaciju koja će istražiteljima biti ustupljena po ustaljenoj proceduri, saopćeno je iz CIK BiH.

I u dosadašnjem radu Centralna izborna komisija BiH je po zahtjevima bilo kojeg tužilaštva ili policijske agencije dostavljala informacije i traženu dokumentaciju i tako će postupati i ubuduće.

Prema informacijama kojim raspolaže Centralna izborna komisija BiH radi se predistražnim radnjama, a na osnovu krivičnih prijava koje se odnose na glasanje birača putem pošte iz inostranstva.