Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bakir Izetbegović: Naš najveći problem je Milorad Dodik

bakir izetbegovic izjava

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u intevjuu za beogradski sedmičnjak NIN da je ključni problem Federacije BiH, koji se zatim prenosi na BiH, pa i na region, destruktivna i konfliktna politika Milorada Dodika.

Ta politika, ocijenio je, zaustavila je reformski i evropski put BiH, otjerala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, a sad prijeti i da ga dovede do sukoba. On je istakao da će, dok god Srbija ne podržava takvu politiku, problem ostati samo unutar BiH i neće biti problema među državama.

[pull_quote_right]I ne bih se bavio politikom da ona nije počela na ružan način da se bavi sa mnom, sa mojim ocem, mojom porodicom, a onda sa mojom zemljom, mojim narodom[/pull_quote_right]

Upitan vjeruje li da se Dodik nije konsultovao s Beogradom prije nego je Narodna skupština RS donijela odluku o referendumu, Izetbegović je izrazio uvjerenje da Beogradu ne odgovara protivustavan referendum u BiH i sve što on može prouzročiti.

– Bosna postoji preko 1.000 godina, i ona je svoj suverenitet unijela u jugoslovensku zajednicu. Republika Srpska postoji dvije decenije i ona ne posjeduje izvorni suverenitet, ona je samo entitet unutar države Bosne i Hercegovine, i ako dovede u pitanje prvi stav Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se zove “Kontinuitet BiH”, dovest će u pitanje i svoj opstanak – kazao je Izetbegović.

Na pitanje kakve su njegove prognoze za BiH ukoliko Dodik ne odustane od referenduma, Izetbegović je istakao da pravo pitanje glasi: kakve su prognoze za RS?

– Jer, nije BiH strana koja pravi problem, već je to predsjednik RS-a, a u posljednjim decenijama se zorno dokazalo da se problem vrati u krilo onoga ko ga otpočne – precizirao je.

[pull_quote_center]Pokušaj pojedinih komandanata da se u opkoljenom Sarajevu osvete Srbima završio dramatičnim obračunom unutar redova Armije BiH, u kom je poginulo 10 boraca[/pull_quote_center]

Naglasio je da negiranje genocida potvrđenog presudama međunarodnih sudova nikom ništa dobro neće donijeti.

– Uostalom, donesene su rezolucije preciznijeg i oštrijeg sadržaja u Senatu SAD-a i u Evropskom parlamentu. Siguran sam je da bi Srbiji bilo bolje prihvatiti gorku istinu, pomiriti se s njom, i ići dalje – dodao je.

Na pitanje kako je politika njegovog oca počela da ga zanima, on je rekao da nije bio zainteresiran za politiku, ni onu njegovog oca niti bilo koju drugu.

– Volio sam muziku, umjetnost, arhitekturu. I ne bih se bavio politikom da ona nije počela na ružan način da se bavi sa mnom, sa mojim ocem, mojom porodicom, a onda sa mojom zemljom, mojim narodom. Morao sam da se branim od politike, da se suprotstavljam, da se organizujem sa drugima koji su na isti način bili ugroženi. Kada je u pitanju politika mog oca obratio bih čitaocima pažnju na dva paradoksa. Prvi je da je moj otac odležao devet godina u Titovim zatvorima, a da je on jedini predsjednik neke od republika nastalih raspadom Jugoslavije koji je glavnoj ulici u glavnom gradu ostavio naziv Titova. Titovi pioniri i generali nisu tako postupili. Drugi paradoks je da je Alija Izetbegović osuđen na 14 godina robije jer je, navodno, planirao etničko čišćenje nemuslimana u BiH – naveo je Izetbegović.

A kada je došlo do rata, dodao je, svi su vršili etnička čišćenja osim strane koju je predvodio Alija Izetbegović. Navodi da je pokušaj pojedinih komandanata da se u opkoljenom Sarajevu osvete Srbima završio dramatičnim obračunom unutar redova Armije BiH, u kom je poginulo 10 boraca, smjenama dva komandanta brigade i suđenjem koje je obuhvatilo stotine svjedoka i desetine optuženih.

– Muslimani su, globalno, vjekovima bili objektom historije, nisu vladali vlastitom sudbinom. Tehnološki napredniji narodi su im nametali vlast, raznovrsnu dominaciju, fizičku, ideološku i kulturnu. To vrijeme je iza nas, muslimani se vraćaju na historijsku scenu i bit će subjektom historije – potcrtao je.

Bit će grešaka, radikalizma, posrtanja, ali će u doglednom vremenu muslimani pronaći sebe i ponovo dati doprinos civilizaciji kakav su dali u svom zlatnom vremenu, naveo je.

– Da bi opravdali ime koje nose, muslimani će se morati suprotstaviti svemu što je Bog zabranio – nasilju, neredu, neravnopravnosti, lihvarstvu, razvratu, raznovrsnim društvenim zlima, zagađenju životnog okoliša – zaključio je Izetbegović u intevjuu za NIN.