Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infektiolog za FTV

Bakir Nakaš: Vakcine kasne jer ova vlast je potpuno neodgovorna

Kada je riječ o kašnjenu vakcinacije u BiH ističe da je ovo samo odraz našeg državnog uređenja, političara koji više vode računa o svojim pozicijama, a ne vode računa o zdravlju stanovništva

Infektiolog dr. Bakir Nakaš za FTV je govorio o vakcinama protiv koronavirusa

– Činjenica da nismo dobili pozitivan odgovorod COVAX-a i da nismo ušli u prvu tranšu vakcina koje oni dostavljaju daje nam za pravo da se osiguramo u svakom pogledu sa dodatnim količinama vakcina koje mogu da imaju određenu efikasnost u zemljama u kojima su proizvedene. One bi trebale biti registrovane i od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Agencije za kontrolu kvaliteta lijekova u BiH i time bi dobile zeleno svjetlo za primjenu. Ne sumnjam da će se to desiti ukoliko se osiguraju dovoljne količine, rekao je Nakaš.

Jučer je stigla informacija da su Pfizer i BioNTech pristali da vakcinama snabdijevaju program WHO, dakle COVAX koji je namijenjen siromašnijim državama u svijetu koje teško mogu da nabave skuplju vakcinu koju su zajedno razvile dvije kompanije.

Činjenica je da će jedna od posljednjih serija proizvedenih vakcina dopremiti program COVAX namijenjen zdravstvenim radnicima. Najavljeno je oko 4 hiljada doza koje će najvjerovatnije biti primane u dvije doze.

– Možemo očekivati da će ispuniti obećanje. Obećanje je bilo takvo da smo imali očekivanja da ćemo 18. januara imati prvu tranšu, međutim već je nekoliko dana prošlo i to znači da ćemo možda nešto dobiti u februaru. Iz tog razloga najbitnija je alternativa koju je bilo neophodno osigurati u samom početku. Ne možemo se osloniti na jedan izvor koji nam je nesiguran i koji obezbjeđuje vakcine sa gotovo 2/3 svijeta. Zbog toga morate uvijek imati alternativu, kaže Nakaš.

O vakcinama iz posebnog mehanizma EU Nakaš kaže da smo postali fokus interesa EU.

– Nadam se da će ispuniti to obećanje i da će čim se osiguraju određene količline Zapadni Balkan biti među prvim kojim će se te vakcine dostaviti.

Kada je riječ o kašnjenu vakcinacije u BiH ističe da je ovo samo odraz našeg državnog uređenja, političara koji više vode računa o svojim pozicijama, a ne vode računa o zdravlju stanovništva.

Brine nas veliki broj umrlih

– O vakcinama se trebalo voditi računa još u ljeto i početkom jeseni. Sve je to zakašnjelo otprilike 6 mjeseci. Sadašnja vlast je potpuno neodgovorna, prvenstveno na državnom nivou. Nema regulisano u Zakonu, ne možemo učini ništa jer je suprotno zakonu i tako se peru od odgovornosti.

– Rezultat sadašnjeg stanja je potpuna pasivnost odnosno isključenost stručnjaka od strane politike i donošenje političkih odluka. Sreća je da smo imali određene zdravstvene radnike koji su bili u kriznim štabovima i koji su bili svjesni odgovornosti i situacije i na taj način su umanjili sve negativne efekte koji su se mogli pojaviti zbog pasivnosti vlasti. Mjerama smo probudili svijet stanovništva da provode mjere i to je rezultat sadašnjeg umanjenja broja novozaraženih. Nas brine veliki broj umrlih u BiH, u odnosu na cijeli svijet i tu je neophodna analiza.

O imunološkom odgovoru ljudskog tijela na zarazu koronavirusom kaže da će se tijelo naučiti boriti sa ovim virusom.

– Bitno je da sve ono što se danas pretpostavlja da je istinito mora da doživi određenu procjenu stručnjaka koji će potvrditi da li su naši sadašnji stavovi ispravni ili se radi o drugim stvarima. Kratko je ovo vrijeme da mi možemo znati koliko imunitet traje. Treba proći dosta vremena da bismo imali precizne podatke i tu je neophodno, pored prevencije i borbe, voditi stalno nadgledanje, izvještavanje i analize. Na početku se govorilo da bolest kratko traje, bez komplikacija i posljedica. Međutim, javljaju se neka izvješća da ipak ostavlja posljedice na nizu organa, počevši od pluća, kardiovaskularnog sistema. Još pratimo sve efekte i tek za izvjesno vrijeme ćemo donijeti ostale zaključke i vodiče o trajanju i posljedicama bolesti, tvrdi Nakaš.

Građanstvo poštuje mjere kriznih štabova

Kada je riječ o mjerama koje su na snazi u BiH navodi da su početne mjere dale određene rezultate.

– Na taj način pandemija će biti suzbijena ali će sve drugo biti u zastoju. Zbog tog aje došlo do popuštanja mjera i sad smo u jednom vrlo efikasnom sistemu koji je dostigao nivoa da građanstvo izvršava naredbe kriznih štabova. Sve dok imamo pozitivan trend broja oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih zadržat ćemo ove mjere. Svako naglo popuštanje mjera može dovesti do masovnijeg obolijevanja. Cjelokupan zdravstveni sistem je pod naporom.

Treba naći rješenje za nastavu

Nakaš smatra da je online nastava racionalna opcija koja može osigurati mali broj zaraženih.

– Međutim, i kod nas i u svijetu informacije govore da u školama nema izrazito velikog broja novozaraženih. Iz tog razloga ovaj slučaj treba posebno izanalizirati i primijeniti mjere koje će osigurati i da edukacija bude kvalitetna i da se đaci vrate u klupe jer iracionalno držati djecu u jednom takvom sistemu online nastave koja ne može zamijeniti direktnu nastavu i odnose među djecom.

Kaže i da se nada da će BiH imati dovoljno vakcina za sve.

– Plaši me situacija koja se desila u Indiji da u jednom pogonu u kojem se proizvode vakcine došlo do požara. Bilo bi jako teško kada bi se javile situacije koje bi izazvale zastoje u proizvodnji vakcina.