Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Balijagić: Tražit ću suđenje u Hrvatskoj

faruk-balijagic2

Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo obavijestilo javnost da je optuženi Faruk Balijagić promijenio prebivalište, Balijagić je za Oslobođenje kazao da se nalazi u Hrvatskoj na liječenju.

Balijagić je dodao da je zbog lošijeg zdravstvenog stanja zbrinut u Rijeci.

– Tužilaštvo KS diže prašinu jer sam poremetio njihov projekt da me ubiju u zatvoru u Sarajevu. Nakon bombaškog napada kojeg je organizovala BiH, odnosno tajna policija, poslije paljenja moga ureda, angažovali su Dalidu Burzić da izvrši moje uhićenje, kako bih u zatvoru bio likvidiran. Došlo je do moje bolesti i to se nije desilo. Dok se ne stvore uslovi ukidanja privatnih sudova i tužilaštava, tražit ću suđenje u Hrvatskoj, gdje će mi kao građaninu biti omogućeno fer i korektno suđenje vezano za optužnicu koju je podiglo Tužilaštvo KS-a. Inače moga sina drže tamo kao taoca sedam mjeseci, ne daju mu suđenje, kazao je Balijagić.

Tužilaštvo KS-a je još 14. decembra 2015. uz optužnicu koju je Sud i potvrdio, dostavilo prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom Balijagiću. No, Sud svojim rješenjem ukida pritvor i pušta optuženog na slobodu. Nakon žalbe ovog tužilaštva, Vrhovni sud FBiH ukida rješenje suda kao nezakonito 14. januara 2016 godine. “I pored tri urgencije Tužilaštva KS-a, Kantonalni sud nije donio odluku o pritvoru. Dakle, ovo tužilaštvo zaključuje da je zbog neažurnosti Kantonalnog suda u Sarajevu optuženi Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku”, naveli su iz sarajevskog Tužilaštva, te istakli da će uputiti prijedlog za određivanje pritvora i po ovom osnovu jer se optuženi Faruk Balijagić nalazi u bjekstvu, te će zatražiti i raspisivanje međunarodne potjernice.