Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Balkan i Bosna i Hercegovina od izuzetnog su značaja za NATO

pendes-Howard-Wilz

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je danas admiralicu Michelle Howard, komandanticu Komande združenih snaga u Napulju, koja je ujedno i komandantica američkih pomorskih snaga u Evropi i komandantica američkih pomorskih snaga u Africi.

U pratnji admiralice Howard bila je komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadni general Giselle Wilz sa saradnicima.

Ministrica Pendeš je čestitala admiralici Howard postavljenje na ovu važnu poziciju u okviru NATO-a i upoznala je o aktivnostima MO i OS BiH koje realiziraju u okviru svojih misijskih zadataka. Ona je ovom prilikom delegaciju iz Napulja upoznala o procesu uknjižbe perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog Plana za članstvo u NATO (MAP) i o aktivnostima na izradi dokumenta “Pregled odbrane” čiji sastavni dio bi trebao biti i Plan modernizacije Oružanih snaga BiH.

Gosti iz Napulja su informisani i o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u okviru NATO misije Resolute Support u Afganistanu, o aktivnostima MO i OS BiH vezanim za rješavanje pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, procesu deminiranja na cijelom području Bosne i Hercegovine i našem aktivnom pristupu i angažmanu u okviru regionalnih inicijativa.

Ministrica odbrane BiH je izrazila nadu da će prijatelji i partneri iz NATO-a i dalje podržavati naš reformski put, te istakla značaj prisustva NATO-a i NATO štaba u Sarajevu u našoj zemlji.

Admiralica Howard je zahvalila ministrici odbrane na prijemu i odvojenom vremenu i istakla da Bosna i Hercegovina treba da bude ponosna na reformu odbrambenog sistema i da je NATO, također, zadovoljan sa onim što je do sada urađeno, iako još dosta toga predstoji da se uradi.

Ona je naglasila značaj područja Balkana i Bosne i Hercegovine za NATO, obećala podršku našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u ovu asocijaciju i iskazala punu podršku ministrici Pendeš i aktivnostima koje realiziraju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.