“Balkanski karavan” stigao u Sarajevo

balkanski karavan

Nakon Ohrida, Tirane, Budve i Mostara, “Balkanski karavan” kao jedinstveni projekt predstavljanja turskih vrijednosti stigao je u Sarajevo.

Dobrodošlicu za 50 umjetnika poželio je ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, ističući da su zahvaljujući “karavanu” ispred Doma Oružanih snaga BiH predstavljene tradicionalne rukotvorine, kao i ukusi iz bogate turske kuhinje.

balkanski karavan2

Foto: Fena

Program je počeo turskim narodnim igrama, u kojima su umjetnici pokazali Semu – ples derviša, kao i teatri sjena “Karađoz” i “Hadživat”.

– Ovom prilikom prikazana je umjetnost lijepog pisanja-hatat (krasnopis), zatim umjetnost obrade bakra, umjetnost ukrašavanja stakla i Ebru umjetnost – umjetnost slikanja na vodi – izjavio je Feni vođa društvenih projekata u Opštini Kućukćekmeđe Hayri Volkan Korkmaz.

Foto: Anadolija

Foto: Anadolija

Ova opština i turski kulturni centar Yunus Emre iz Sarajeva podržali su realizaciju “Balkanskog karavana”, koji putovanje nakon Sarajeva nastavlja u Novom Pazaru, Prizrenu i Skoplju.

balkanski karavan3

– Glavni cilj nam je narodu Balkana, turistima i turskim državljanima nastanjenim na ovim prostorima, približiti tursku kulturu i podsjetiti na korijene, poboljšati saradnju između ovih zemalja i predstaviti vrijednosti Turske – rekao je Feni direktor turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman.

“Balkanski karavan” krenuo je 7. septembra iz Turske.