Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Balkanu ove jeseni prijeti ekstremno nevrijeme, moguće su i poplave

23/09/2015

Nakon vrlo vrućeg ljeta u većem dijelu srednje i istočne Evrope, jesen neće donijeti osvježenje, tvrdi Alan Reppert iz globalnog meteo-servisa Accuweather.com.

Naime, neuobičajeno visoke temperature zadržat će se sve do novembra.

Područje produženog babljeg ljeta obuhvatit će Balkan, pa prema sjeveru sve do Ukrajine, a na zapadu sve do Poljske i istočne Njemačke. Snažan greben visokog pritiska koji će se zadržati nad istočnom Evropom i Rusijom spriječit će dolazak ciklona, što će rezultirati dugotrajnim toplim i sušnim vremenom.

– Sušno ljeto u kombinaciji sa sušnom i toplom jeseni povećat će opasnost od šumskih požara i šteta na usjevima, kaže meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

accuprognoza

Istovremeno, nestabilno vrijeme očekuje se na jugu Evrope, s olujama u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj, a tokom jeseni i u Italiji i na južnom Balkanu.

Meteorolog Alan Reppert očekuje iznadprosječnu količinu padavina u tim krajevima. To će i povećati opasnost od poplava na Apeninskom poluotoku, području Dinarskog masiva pa sve do južnih obronaka Alpa, prenosi Net.hr.

Drugim riječima u Italiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.