Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki problemi

Banja Dvorovi u Bijeljini na rubu je opstanka

bazendvorovi-1625318964 (1)

Banja, zbog pandemije virusa korona i kao dio kovid sistema, nije mogla da se bavi osnovnom djelatnošću.

Zdravstveno-turističko-rekreativni kompleks Banja Dvorovi u Bijeljini na rubu je opstanka. Dodatni problemi nastali su nakon što je odlukom Kriznog štaba za vanredne situacije Banja bila stavljena na raspolaganje bijeljinskoj bolnici u vidu kovid odjeljenja, jer nije bilo precizirano na koji način će biti regulisani povećani troškovi. Vlada RS-a spremna je uložiti 50 miliona maraka u spas Banje, ali pod određenim uslovima, objavila je Federalna.ba.

Taj uslov podrazumijeva prenos nadležnosti sa lokalnog na nivo RS-a. Nakon što Banja prijeđe u vlasništvo Vlade RS-a, stvoriće se pravni preduslovi za daljnja ulaganja u ovaj “turistički biser” Semberije.

„Mi smo spremni, što se tiče Banje, da uložimo 50 miliona maraka u narednih nekoliko godina“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD).

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković (SNSD) podsjeća kako je Banja u vlasništvu Grada: „Ako Grad želi da to tako bude, ja nemam ništa protiv, neka ostane. Ali vidite da ima ozbiljne probleme. Ako ne, mi smo spremni da prihvatimo da se to prenese na nivo RS-a isključivo zbog zakonom propisane provedure vezane za ulaganja, jer ne može RS bez zakonskih smetnji da ulaže u Banju, koja nije vlasništvo RS-a“.

Banja, zbog pandemije virusa korona i kao dio kovid sistema, nije mogla da se bavi osnovnom djelatnošću. Prihodi nisu knjiženi, gubici su se gomilali – radnicima nisu isplaćene tri plate, kao ni doprinosi za četiri mjeseca. Jedini spas za Banju, tvrde, bila bi promjena vlasničke strukture.

„Vlasnička struktura, zaista, mora da se promijeni, ne može se više na ovaj način raditi. Mi smo pokazali da hoćemo da radimo, ali na ovakav način to zaista ne može. Imajući u vidu poziciju JU Banje Dvorovi, da je u sjeveroistočnom dijelu BiH, na tromeđi BiH, Srbije i Hrvatske, nekada smo naše kapacitete popunjavali gostima iz Srbije i Hrvatske i želja nam je da se to vrati, ali zaista moraju se stvoriti uslovi“, ističe Milorad Zekić, direktor JU Banja Dvorovi.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) kaže kako je zajednički cilj da radi između 100 i 130 ljudi u zdravstveno-turističkom centru: „Da nemamo situacije kao iz prošlosti kada se uzme kreditno zaduženje od 500.000 KM, pa milion, pa dva, a onda se ne završi investicija, pa opet imamo Banju koja ima veliku problematiku“.

Banja Dvorovi može uspješno da radi, ali ne može istovremeno servisirati dugove koji su godinama ranije nagomilani. Hoće li prevagnuti politički ili opšti interes za spas ovog turističkog bisera – ostalo je za sada nepoznato.