Sarajevo

Na skup aktivista za zaštitu rijeka došli i oni koji su za izgradnju hidroelektrana

protesti ekoloski sarajevo2 (1)

Stigla je i grupa onih koji se ne slažu sa borbom protiv izgradnje mini hidroelektrana što je izazvali reakciju aktivista za zaštitu rijeka

U Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, danas je održan skup novoosnovanog regionalnog saveza “Odbranimo r(ij)eke Balkana”, gdje je došlo i do burne rasprave sa neistomišljenicima. Osim pogrdnih riječi i naguravanja, nije došlo do većeg incidenta.

Ekološki i aktivistički pokreti/organizacije/aktivisti iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije, danas su se okupili u Sarajevu uz poruku “Ni kap vode im ne damo!”.

Međutim, stigla je i grupa onih koji se ne slažu sa borbom protiv izgradnje mini hidroelektrana što je izazvalo reakciju aktivista za zaštitu rijeka.

Tako su na jednoj strani stajali aktivisti s transparentima “Ko vodu brani na dobroj je strani”, “Nisam na prodaju”, “Pusti vodu da teče”, “Stop izgradnji mHE”, a prekoputa njih grupa građana na čijim transparentima je pisalo “Stop lažima o štetnosti izgradnje mHE”, “Jedina smo država koja zabranjuje mHE”, “Zbog laži koje ste iznijeli o mHE ja sam ostao bez posla”, “Energija prozvedena iz mHE je najjeftinija energija” i slično.

“Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze – poručuju iz ovog saveza. Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala.

Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička, saopćili su aktivisti iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova.