Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka dobila moderan natkriveni parking za bicikla (FOTO)

1-2

Banja Luka je od danas bogatija za novi, moderan natkriveni parking za bicikla smješten u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta, koji će biti na usluzi usluzi studentima i profesorima.

Za postavljanje parkinga, sagrađenog po uzoru na pozitivne inžinjerske prakse iz drugih zemalja, zaslužna je kompanija Lactalis BH koja je finansirala projekat nastao na inicijativu Udruženja Giro di Sarajevo i uz podršku Srednje građevinske škole iz Banja Luke. Cilj projekta je poboljšanje odvijanja biciklističkog saobraćaja te unaprjeđenje zdravlja građana u ovom, tradicionalno biciklističkom gradu.

”Odgovornost prema društvenoj zajednici je važan segment poslovanja kompanije Lactalis BH, a ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojom podržavamo dobre ideje, među kojima je i rekreativni biciklizam u našoj zemlji.Kroz proizvodnju visokokvalitetnih i zdravih mliječnih proizvoda trudimo se da unaprijedimo zdravlje naših kupaca, stoga su nam bliski projekti kojima se njeguju iste vrijednosti i u njih se rado uključujemo”, izjavio je Haris Kadenić, voditelj marketinga kompanije Lactalis BH.

5

Parking ima kapacitet za odlaganje 10 bicikala, a odlikuju ga nastrešnica kojom su bicikli u potpunosti zaštićeni od nepovoljnih vremenskih uslova i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama. ”Specifičnost ovog parkinga je drugačiji konstrukcijski oblik i prva upotreba ”A stalaka” u Banja Luci.

Prednost ovih stalaka, u odnosu na ”U stalke” koji su do sada korišteni na banjalučkim parkinzima, je lakše vezivanje dječijih i ženskih bicikala. Tu je i sigurnosna naljepnica koja sadrži jednostavno, ali korisno uputstvo za bicikliste o mjerama zaštite njihovog bicikla kao što su pravilni načini vezivanja i primjena odgovarajućih brava,” naglasio je Damir Margeta, saradnik za infrastrukturu udruženja Giro di Sarajevo, autor idejnog rješenja, koji je sa svojim timom projektovao parking.

6

”Višestruke su koristi vožnje biciklom, počev od pozitivnog uticaja na zdravlje, do upoznavanja prirodnih ljepota na koje često ne obratimo pažnju dok se vozimo drugim prijevoznim sredstvima,” riječi su Tarika Imamagića iz Udruženja Giro di Sarajevo, koji je sa još nekoliko biciklista danas vozio od Sarajeva preko Jajca do Banja Luke, gdje su ih dočekali lokalni biciklisti. Zajedno obišli su jedan krug kroz grad, i svoju biciklistučku avanturu, tokom koje su uživali u prirodnim ljepotama BiH, završili na lokaciji novog modernog parkirališta.

Značajnu podršku u realizaciji projekta dali su i učenici i profesori Srednje građevinske škole iz Banja Luke, čiji je tim vodio profesor Mladen Milaković, zaljubljenik u biciklizam i aktivista u borbi za obezbjeđenje boljih uslova za bicikliste Banja Luke, koji je na kraju dodao: ”Sigurno mjesto za parkiranje bicikala je značajno za sve nas banjalučke bicikliste, ali je i dodatni podsticaj našim sugrađanima koji namjeravaju koristiti bicikle umjesto automobila i gradskog prijevoza i na taj način odgovorno postupati prema svojoj okolini”.

Postavljanje novog, modernog parkirališta za bicikla jedna je od aktivnosti koje se sprovode unutar Evropske sedmice mobilnosti u Banja Luci.