Pozitivne priče

Priča iz Jelaha: Biznis ne poznaje granice i spaja ljude

Pšenica i brašno oduvijek su povezivali ljude. Tako je i u ovom slučaju

Mjesna zajednica Jelah prostire se na relativno malom prostoru ukupne površine devet kvadratnih kilometara. Iako prostorno mali, ekonomski je dobro razvijen. Veliki je broj uspješnih kompanija na ovom prostoru, a jedna od njih svakako je Mlin Dukat.

Mlinskopekarska industrija Dukat ostvarila je značajan rast i razvoj od 1997. godine kada je pokrenula mlinsku djelatnost. Danas je Dukat visoko pozicioniran i nalazi se među pet vodećih žitoprerađivačkih kompanija u Bosni i Hercegovini.

“Na područje BiH godišnje isporučujemo između 15 i 17 hiljada tona mlinskih prerađevina. Upošljavamo 52 radnika, a kapacitet našeg mlina je 150 tona za 24 sata. Sam mlin je opremljen najmodernijom tehnologijom. Posjedujemo i laboratorij za ispitivanje sirovina i finalnog proizvoda“, rekao nam je Muhamed Kopić, direktor Dukat d.o.o. mlin i pekara Jelah – Tešanj.

Svoje proizvode isporučuju na području cijele BiH.

“Moramo istaći da imamo značajnu saradnju sa kompanijama sa područja Republike Srpske. Za pšenicu i kukuruz su nam dobavljači PD Semberija iz Bijeljine, Poljoprivredna zadruga iz Doboja, a ambalažu nabavljamo iz Modriče, dok naše proizvode plasiramo na područje cijele BiH, pa tako i RS-a“, istakao je Kopić.

Pšenica i brašno oduvijek su povezivali ljude. Tako je i u ovom slučaju. Proizvodi Dukata prisutni su na cijeloj teritoriji BiH, između ostalog i u Prnjavoru. Nalazi se na policama kompanije Metalex.

“U Federaciji imamo 300 kupaca, a možda i više dobavljača. Radimo na cijelom području BiH, a jedan od naših dobavljača je i Dukat iz Jelah sa kojim smo ostvarili odličnu saradnju“, rekao nam je Bogdan Milinčić, direktor kompanije Metalex iz Prnjavora, te istakao kako se nada da će u narednom periodu proširiti kapacitete svoje firme.

Saradnja ove dvije kompanije je još jedan pokazatelj da u ekonomiji nema granica. Biznis, kao što je to uvijek radio, spaja ljude.

Kako to sve izgleda u praksi pogledajte u našem video prilogu…


“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“