Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Inzko: Samit u Beču dobra prilika za zemlje Zapadnog Balkana

26/08/2015

Visoki predstavnik Valentin Inzko prisustvovat će drugom godišnjem Samitu šefova država i vlada zemalja Zapadnog Balkana koji se danas i sutra, 26. i 27. augusta, održava u Beču.

[quote_box_right]Inzko sa Nikolićem

Inzko se jučer se kratko sastao sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem u Despotovcu u Srbiji, na obilježavanju šest vijekova manastira Manasija, navode iz OHR-a.

“Ništa ne može zamijeniti regionalnu stabilizaciju i jaku saradnju. Pozdravljam napore Srbije i BiH čiji je cilj stabilizacija i daljnji napredak u regiji,” rekao je visoki predstavnik u BiH.

[/quote_box_right]

“Prošlogodišnja konferencija u Berlinu rezultirala je novom evropskom inicijativom za BiH, a ovogodišnji Samit u Beču predstavlja nastavak i jačanje ovog procesa. Ovo je prilično rijetka šansa, ali i idealna prilika za BiH i predstavnike drugih zemalja da preuzmu pozitivnu ulogu u izgradnji snažnijih veza u regionu i da pokažu kako se BiH ozbiljno namjerava uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se zemlja i njeni građani suočavaju.

Ovaj samit treba u potpunosti iskoristiti, s obzirom da je rijetka prilika da je Zapadni Balkan dva dana u godini tema broj jedan za međunarodnu zajednicu i Evropsku uniju”, rekao je visoki predstavnik,

Tokom boravka u Beču, visoki predstavnik će također sudjelovati u panel diskusiji na visokom nivou – Bilateralni sporovi na Zapadnom Balkanu – spriječavanje potencijalnih budućih problema, u organizaciji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova. Visoki predstavnik će iskoristiti svoj boravak u Beču i za niz bilateralnih susreta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.