Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka: Regionalni skup o migracijama medicinara

medicinska-sestra

Otvaranje tržišta rada Evropske unije i negativni uticaji velikih migracija medicinskih sestara i tehničara na kvalitet zdravstvene njege pacijenata, tema je dvodnevne regionalne konferencije u Banjoj Luci.

Organizatori skupa su Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske (RS) i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS-a, a učesnici će biti predstavnici strukovnih sindikata iz RS-a, Federacije BiH, Republike Srbije, Slovenije, Italije i Mađarske.

Razmatrat će, navode organizatori, izuzetno loš i neodrživ profesionalni, ekonomski i socijalni status zdravstvenih radnika, a naročito medicinskih sestara i tehničara u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ukazuju da je potpuno otvaranje inostranih tržišta rada dovelo do brojnih migracija najkvalifikovanijih zdravstvenih radnika iz zemalja regiona, a na koje nadležne vlasti i ne pokušavaju da utiču bilo kakvim pozitivnim politikama i mjerama koje bi dovele do ublažavanja efekata ove pojave, koja može da ozbiljno ugrozi postojeće zdravstvene sisteme naročito u Bosni i Hercegovini.

Učesnici regonalnog panela predstavit će svoja zapažanja u pogledu stanja u oblasti zdravstva u svojim sredinama i razloga za ekonomske migracije zdravstvenih radnika.

Kako je najavljeno, razmatrat će i uticaje finansijske zaduženosti na stanje u oblasti zdravstva, ukazati na zastarjelu i neadekvatnu regulativu zdravstvenog zakonodavstva, nesiguran sistem obrazovanja u oblasti zdravstvene njege, lošu organizaciju plana mreže zdravstvenih ustanova i nedostatak kvalifikovanog zdravstvenog osoblja.

Otvaranje skupa najavljeno je danas u 17 sati, a konferencija za novinare je sutra, po završetku rasprave.