Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Pravda za Davida“

Banjalučki aktivisti se žale na nesprovođenje istrage protiv policajaca

Pravda-za-davida-hapsenje-ozren-perduv-foto-gerila

Članovi neformalne grupe „Pravda za Davida“ kažu da su ogorčeni zbog donošenja naredbe o nesprovođenju istrage. Tvrde da postupajući tužilac nije učinio gotovo ništa kako bi provjerio navode iz prijave, kao i da je punu vjeru poklonio tvrdnjama saslušanih policajaca

Aktivisti neformalne grupe „Pravda za Davida“ podnijeli su pritužbu glavnom tužiocu u Banjaluci, Zoranu Bulatoviću, zbog naredbe o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca, nakon krivične prijave za neosnovane prekršajne naloge građanima u maju 2019. godine.

Prije formalnog podnošenja pritužbe glavnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, aktivisti su novinarima kazali da je podnose zbog nesprovođenja istrage o izdavanju prekršajnih naloga građanima, za koje su naveli da su odbijene pred sudijama.

Banjalučko tužilaštvo donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage 14 mjeseci nakon podnošenja krivične prijave protiv 16 banjalučkih policajaca. Aktivisti su protiv policajaca podnijeli krivičnu prijavu zbog izdavanja više od 80 prekršajnih naloga za narušavanje javnog reda i mira u maju 2019. godine.

Presudama banjalučkog Osnovnog i Okružnog suda nalozi su proglašeni nezakonitim.

Članovi neformalne grupe „Pravda za Davida“ kažu da su ogorčeni zbog donošenja naredbe o nesprovođenju istrage. Tvrde da postupajući tužilac nije učinio gotovo ništa kako bi provjerio navode iz prijave, kao i da je punu vjeru poklonio tvrdnjama saslušanih policajaca.

Ozren Perduv iz „Pravde za Davida“ navodi da je iz obrazloženja naredbe o nesprovođenju istrage vidljivo da su saslušana samo dvojica od 16 prijavljenih policajaca, i to načelnik Policijske uprave Banjaluka i komandir Policijske stanice Banjaluka Centar.

„Zašto nisu ovi niže rangirani saslušani, pa da oni kažu šta su to radili, po čijoj naredbi, da li je to dolazilo iz njihove glave? Ne, oni saslušavaju samo njihove nadređene za koje pretpostavljamo da su im upravo oni naređivali da sve to rade“, rekao je Perduv prije podnošenja pritužbe glavnom tužiocu Bulatoviću.

Perduv navodi da tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Gordana Radujko, nije saslušala nikoga od 14 podnosilaca krivične prijave. On kaže i da je za njega iz dokumenata koje je dobio, vidljivo da su saslušani policajci tužiteljki, prilikom saslušanja, „govorili nesitine o dešavanjima iz maja 2019. godine, a da im je tužiteljka bez bilo kakvih provjera povjerovala“.

Podsjeća da su sve prekršajne prijave, koje su članovima grupe stizale na kućnu adresu, odbačene na sudu, ali da to Tužilaštvo nije uzelo u obzir. Kaže da Tužilaštvo nije tretiralo ni štetu pričinjenu budžetu Republike Srpske počinjenu zbog nepotrebnih prekršajnih prijava i sudskih procesa koje su te prijave izazvale.

U „Pravdi za Davida“ ne očekuju pozitivan odgovor glavnog tužioca na pritužbu.

„Ne očekujemo nikakvu reakciju. Mi smo do sada podnosili nekoliko krivičnih prijava i do sada je sve odbijeno. Mi smo podnosili nedavno pritužbu i ta pritužba glavnom tužiocu je odbijena uz obrazloženje na nekoliko rečenica“, rekao je Perduv.

Sve prekršajne prijave protiv građana, zbog kojih je podnesena krivična prijava protiv policajaca, izdate su u maju 2019. godine, kada su se članovi neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ okupljali u dvorištu hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke.

Građani su tada tražili istinu o slučaju ubistva Davida Dragičevića. Dragičević je ubijen u martu 2018. godine, a njegovo ubistvo još nije riješeno. Slučaj je od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka preuzelo Državno tužilaštvo u aprilu 2021. godine.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva nisu do trenutka pisanja teksta odgovorili na pitanja u vezi s naredbom o nesprovođenju istrage protiv banjalučkih policajaca.