BiH

Banjalučki studenti “okupirali” Rektorat, traže ispunje 17 zahtjeva

07/11/2017

Stotinjak studenata banjalučkog Univerziteta danas je ušlo u zgradu Rektorata, kako bi iznijeli svoje zahtjeve te dali rok rukovodstvu te visokoškolske ustanove da se do 16 sati pojave u rektoratu.

Traže da Senat Univerziteta donese unificirana pravila studiranja koja će se primjenjivati na svim fakultetima, a koja se odnose na predispitne obaveze i polaganje ispita.

Među 17 zahtjeva je i razrješenje pozadine afere na Tehnološkom fakultetu, gdje je referent Studentske službe Velimir Balaban optužen za seksualne ucjene, kao i da se istraže sve afere seksualnog uznemiravanja na Univerzitetu.

Zahtjevaju i da se prekine narušavanje, kako je navedeno, autonomije studentskih organizacija i predstavničkih tijela i mobing nad studentskim predstavnicima.

Foto: Nezavisne novine

Među zahtjevima, koji su potpisani od strane svih predstavnika studentskih organizacija, je i onaj da se najboljim studentima ponudi ostanak na Univerzitetu, da se kroz softver za plagijate “provuku” radovi svih profesora i asistenata zaposlenih na Univerzitetu, racionaliziraju troškovi izvođenja nastave, a za svaki skudijski program osigura praktična nastava.

Studenti su najavili da neće odustati od svojih zatjeva niti napustiti prostorije rektorata, dok im se ne obrate nadležni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.