Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žuljević: Vlast ne želi mladima omogućiti prvo radno iskustvo

aner zuljevic

Zavodi za zapošljavanje na svim nivoima koriste milionske iznose javnog novca za proekte prvog zaposlenja, ali se građani veoma često žale da se radi o netransparentnim programima gdje najveću ulogu uglavnom igra poznanstvo ili stranačka preporuka.

Da bi se stalo u kraj ovoj praksi Socijaldemokratska partija BiH je još 2015. godine predložila Zakon o izmjenama Zakona o volontiranju, kojim bi se mladima zagarantovala mogućnost sticanja prvog radnog iskustva. Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH upozorava da ova vlast pomenuti Zakon drži u ladici već dvije godine i odbija ga staviti na dnevni red.

„Uputili smo ponovo inicijativu da ovaj, ali i brojni drugi zakoni koje je predložio SDP, konačno dođu na dnevni red već na narednoj sjednici Doma naroda. Uputili smo i posebno delegatsko pitanje Federalnom zavodu za zapošljavanje da vidimo koliko registrovanih nezaposlenih osoba ima manje od godinu dana radnog iskustva. Vjerujemo da će ovaj podatak struktuiran po kantonima, dobu i obrazovanju pokazati punu težinu problema, te osvijestiti vlast da je usvajanje ovog zakona i omogućavanje radnog iskustva svima neophodno bez ikakvog daljnjeg odlaganja“, kaže Žuljević i dodaje kako aktuelna vlast prvo sama sruši kredibilitet Federalnog zavoda za statistiku na laganju o zaposlenosti, pa se sada čude zašto im više niko ništa ne vjeruje.

„Neozbiljno izgleda kako pojedini rukovodioci insitucija troše nevjerovatnu energiju u javnosti, pokušavajući da lažnom statistikom ublaže očiglednu epidemiju odlaska građana ove zemlje, umjesto da se bave konkretnim zakonskim projektima koji će ublažiti trendove. Nije novost da Bosna i Hercegovina ima najveću stopu nezaposlenih mladih ljudi u Evropi, ali je nedopustivo da vlast ne daje vlastita rješenja da bi se taj odliv mladih zaustavio, a k tomu još i blokira stavljanje na dnevni red rješenja koja predlaže opozicija!

Nezaposlenost mladih osoba je jedan od najvećih problema u BiH, a nemogućnost sticanja prvog radnog iskustva je jedna od glavnih prepreka pri pronalasku zaposlenja. Nemogućnost sticanja prvog radnog iskustva značajno utiče na spremnost mladih za tržište rada, njihovo samopouzdanje, a u slučaju dugoročne nezaposlenosti, čak i na psihofizičko stanje mladih u Bosni i Hercegovini.

Podaci koje tražimo važni su za pravilno sagledavanje i suočavanje s problemom nezaposlenosti, te za donošenje neophodnih mjera za rješavanje ovog problema. Također, dobit ćemo priliku da ocijenimo koliko su opravdani i koliko su kvalitetni programi na koje zavodi za zapošljavanje troše ogroman novac, a koji se u javnosti uglavnom percipiraju kao još jedan politički program zapošljavanja kadrova vladajućih stranaka“, navodi Žuljević.