Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna lista

Bankari u Republici Srpskoj u panici zbog mogućih sankcija SAD-a

dodik novac
Foto: Screenshot/Pixsell

“Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je ove sedmice Dodik

Najava sankcija bankama u Republici Srpskoj koje budu sarađivale sa fizičkim licima i firmama na američkoj crnoj listi zabrinula je bankare koji ne znaju kako da postupaju u ovom trenutku zbog čega su odlučili da od Ministarstva finansija SAD traže pojašnjenje, saznaje Capital.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris rekla je prošle sedmice da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD.

„Banke i druge finansijske institucije koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država izlažu se velikom riziku da se i same nađu u istoj situaciji“, rekla je tada za Capital Moris i najavila da se u BiH može očekivati još ovakvih mjera za one koji “podrivaju mir, stabilnosti i teritorijalni integritet BiH”.

Izjava koja je zabrinula direktore banaka

Njena izjava izazvala je pravu buru u javnosti, a posebno je zabrinula direktore banaka koji su se našli u nezavidnoj poziciji.

S jedne strane, imaju značajne transakcije sa državom, a pored toga ne mogu tek tako ugasiti račun bilo kojem fizičkom licu, dok bi s druge strane, eventualne sankcije bi za bilo koju banku mogle da znače potpuni slom.

Banke su pod budnim okom i zbog investiranja u obveznice i trezorske zapise RS.

Međutim, nisu u problemu samo banke u RS, kako se to u prvi mah činilo. Kako saznajemo, u problemu su i banke sa sjedištem u FBiH jer veliki broj osoba i firmi sa crne liste posluje sa tim bankama.

Zbog toga su bankari u BiH krajem prošle sedmice održali sastanak na kojem su dogovorili da preko Ambasade BiH traže pojašnjenje od Amerikanaca.

„Na sastanku smo dogovorili da Udruženje banaka BiH preko Ambasade BiH u SAD-u traži objašnjenje od Ministarstva finansija SAD kako da postupamo sa računima osoba na crnoj listi“, rekao je za Capital dobro upućeni izvor.

Na crnoj listi kompletan vrh Republike Srpske

Podsjećamo, na crnoj listi SAD-a nalazi se kompletan vrh Republike Srpske.

Pored Predsjednika RS Milorada Dodika koji je pod sankcijama SAD od januara 2017. godine, na crnoj listi su i premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Pod sankcijama je i član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić, kao i nekadašnji Dodikov savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, kao i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Najnovije sankcije stigle su jučer, a na listi se našla Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Branislav Okuka, savjetnika predsjednika RS i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS.

Dodik kaže da će primati platu preko pošte?

Najave SAD-a da će sankcije uvesti i bankama, Dodik je ocijenio kao demonstraciju sile istakavši da će oni ići do kraja, a da će on primati platu preko pošte.

“Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je ove sedmice Dodik.

Na upozorenja SAD da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke iz BiH koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama prije dva dana je reagovao premijer Višković koji je rekao da se pritisci na domaće banke nastavljaju, ali da će Republika Srpska to preživjeti.

Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne

Prema Zakonu o unutrašnjem platnom prometu RS, ovlašćene organizacije za obavljanje poslova platnog prometa su banke sa sjedištem u RS, filijale banaka iz Federacije BiH i Brčko Distrikta koje imaju dozvolu Agencije za bankarstvo RS i drugi subjekti koji obavljaju poslove platnog prometa za ovlašćene organizacije u skladu sa ovim zakonom, ranije je pojasnio Capital.

„Preduzeće za poštanski saobraćaj RS putem svojih organizacionih dijelova može za ovlašćene organizacije obavljati isplate fizičkim licima za račun poslovnih subjekata i fizičkih lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija“, kaže član 6. ovog zakona.

U praktičnom smislu to znači da se plata može primati preko pošte, ali da je mogu primati samo fizička lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija, a ovlašćene organizacije su isključivo banke.

Legislativa u RS ne daje za pravo Dodiku

Što se tiče Dodikovih tvrdnji da će moći na blagajni uzimati platu, zakonska legislativa u RS mu ne daje za pravo.

Naime, Uredba o uslovima i načinu plaćanja gotovinom RS kaže da poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za sljedeće namjene:

1) isplate penzija, primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim licima iz oblasti socijalne i dječje zaštite

2) isplate akontacije putnih troškova i dnevnica za službe na putovanja u zemlji i inostranstvu

3) otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičkog lica

4) isplatu štete fizičkom licu po osnovu osiguranja imovine i lica, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM

5) plaćanje takse konzularnim i diplomatskim predstavništvima

6) plaćanje dobara i usluga, izuzev plaćanja proizvoda u trgovini na veliko, prema drugom poslovnom subjektu, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 200 KM

7) otkup efektivnog stranog novca i čekova za poslovne subjekte ovlašćene za obavljanje mjenjačkih poslova

8) isplatu sredstava fizičkim licima po odobrenim mikrokreditima i

9) isplate dobitaka u lutrijskim igrama na sreću, izuzev klasične tombole, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi visinu dobitka na koji se ne plaća porez na dobitke od igara na sreću.

Kao što se vidi, nije moguća isplata plata, tako da ostaje otvoreno pitanje na koji način će Milorad Dodik moći i da li će uopšte moći da prima platu ukoliko mu domaće banke zbog straha od najavljenih sankcija SAD blokiraju i onemoguće posjedovanje tekućeg računa u bankama.